Η νυχτερινή εργασία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα από επιστημονική ομάδα στην Δανία, αυξημένες κατά 40% είναι οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες, που εργάζονται νυχτερινή βάρδια πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, ενώ οι επιστήμονες απέδειξαν ότι όσες γυναίκες δούλευαν βράδυ πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον έξι χρόνια, ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος.

Οι γυναίκες που δούλευαν συχνά τη νύχτα και παράλληλα περιέγραψαν τον εαυτό τους ως «πρωινό τύπο», αντιμετώπιζαν τετραπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με όσες δεν δούλευαν

το βράδυ. Περίπου το 10% έως 20% των γυναικών στις σύγχρονες κοινωνίες δουλεύουν περιστασιακά ή μόνιμα το βράδυ.

Μία πιθανή αιτία για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου είναι ότι η εργασία υπό το φως των λαμπτήρων μειώνει την παραγωγή της νυχτερινής ορμόνης μελατονίνης, η οποία φαίνεται να δρα προστατευτικά έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.

Επίσης, η νυχτερινή εργασία μπορεί να διαταράξει το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου και αυτό να επιδράσει αρνητικά σε διάφορα όργανα του σώματος, όπως στο στήθος. Ακόμα, η στέρηση του ύπνου εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Έτσι, όσες θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο, όσο δύσκολο και να ακούγεται θα πρέπει να δουλεύουν υπό το φως της ημέρας και να ξεκουράζονται το βράδυ.

Keywords
Τυχαία Θέματα