Η Κύπρος απορρίπτει τις τουρκικές διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών αναφορικά με τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για το θαλάσσιο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου εν πολλοίς εξέφρασε τις τουρκικές διεκδικήσεις, είχαν άμεση απορριπτική απάντηση από την κυπριακή πλευρά.

Άμεση απάντηση από την κυπριακή πλευρά

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο εξωτερικών, η Κύπρος ασκεί

τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως κάθε άλλο κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας, γεγονός που περιλαμβάνει και την ελεύθερη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που αφορούν επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όπως και της υφαλοκρηπίδας αυτής, όπως αυτά διασφαλίζονται από την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Όπως ενδεικτικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου εξωτερικών, «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο. Αν η Τουρκία αμφισβητεί τα δικαιώματα αυτά, δεν έχει παρά να προσφύγει ειρηνικά στα προβλεπόμενα διεθνή ένδικα μέσα«.

Ενώ συνεχίζει η ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι, «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, ειδικά των υδρογονανθράκων της, για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας του συνόλου του κυπριακού λαού, χωρίς διακρίσεις. Μετά τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος ολόκληρος ο κυπριακός λαός θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από τον πλούτο αυτό. Επομένως, η Τουρκία δεν έχει παρά να συνεργαστεί και να συνεισφέρει στην επίτευξη λύσης του προβλήματος», καταλήγει.

Η τουρκική αντίδραση

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ σε σχετικές δηλώσεις του υποστήριξε πως η πλευρά που επιθυμεί περισσότερο από όλους την επίλυση του κυπριακού είναι η τουρκική πλευρά, καθώς ο τουρκοκυπριακός λαός όπως είπε υπόκειται αδικίες από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Ενώ αναφερόμενος σε πιθανή λύση του κυπριακό περιέγραψε μια ομοσπονδία όπου θα κυριαρχεί η ισότητα και η δικαιοσύνη, χωρίς να μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά όπως είπε «να σφετερίζεται» τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Το άρθρο Η Κύπρος απορρίπτει τις τουρκικές διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα