«Η κρίση “έθρεψε” κύμα αντιευρωπαϊσμού»

Μιλώντας για την οικονομική κρίση, η οποία ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την Ευρώπη, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αναζωπυρωθούν τα εχθρικά συναισθήματα στο εσωτερικό της ηπείρου, ενώ παράλληλα απομακρύνθηκε το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. «Μπορεί πλέον και να κάνει λάθος, όποιος θεωρεί πως έχει απομακρυνθεί το ερώτημα ειρήνης και πολέμου στη γηραιά ήπειρο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Spiegel.

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup σχολίασε ότι η στάση των Γερμανών για την Ελλάδα,

οι σβάστικες στην Αθήνα κατά την επίσκεψη Μέρκελ και η αντιγερμανική ρητορική στην ιταλική προεκλογική περίοδο «έφεραν στην επιφάνεια συναισθήματα που θα πίστευε κανείς ότι είχαν εκλείψει. Για τη γενιά μου το κοινό νόμισμα αποτέλεσε μία πολιτική ειρήνης. Σήμερα, όμως, παρατηρώ με μια κάποια θλίψη, ότι στην Ευρώπη πολλοί χάνουν το δρόμο σε "μικρές" σκέψεις εθνικού συμφέροντος».

Αναφερόμενος ακόμη μια φορά στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι «ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι από τη γερμανική πολιτική επιτέθηκαν στην Ελλάδα, όταν η χώρα εισήλθε στην κρίση, έχει αφήσει στη χώρα βαθιές πληγές. Με τον ίδιο βαθμό με τρόμαξαν τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με την καγκελάριο Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή. Από το πουθενά ήλθαν στην επιφάνεια εχθρικά συναισθήματα, που κανείς θα πίστευε ότι είχαν εκλείψει οριστικά. Και ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιγερμανικός και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός».

Ο πρώην «καπετάνιος» του Eurogroup σχολίασε ότι «όποιος πιστεύει ότι το αιώνιο ερώτημα ειρήνης ή πολέμου στην Ευρώπη δεν τίθεται πλέον, ενδεχομένως να κάνει τραγικό λάθος. Οι δαίμονες δεν εξαφανίστηκαν, κοιμούνται μόνο», ενώ μιλώντας για τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, ανέφερε ότι του ζητήθηκε και δέχθηκε να υποστηρίξει την Άνγκελα Μέρκελ. «Αισθάνομαι πολύ κοντά στους γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες και την καγκελάριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα