Η κατάθεση της μητέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη ρίχνει φως στα γεγονότα, που οδήγησαν στην τραγωδία

Δώδεκα ημέρες πριν πάρει την απόφαση να εξαφανιστεί και να «αποδράσει» από ένα σκληρό περιβάλλον,που εννοούσε να θεωρεί «μαγκιά» και «αστείο» το bullying, είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή και τα όνειρα του 20χρονου παλληκαριού από το Ρέθυμνο, του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Η «Αττική free press», σήμερα, είκοσι ημέρες από την διαπίστωση της τραγικής απόφασης του Βαγγέλη να βάλει τέλος στη ζωή του, μέσα από τη συγκλονιστική κατάθεση ψυχής της μητέρας του και τα στοιχεία της αστυνομικής

έρευνας, ρίχνει φως στα γεγονότα της κρίσιμης ημερομηνίας, που κατέβαλαν ψυχικά το άτυχο παιδί.

Ήταν η 25η Ιανουαρίου, ημέρα των βουλευτικών εκλογών για τη χώρα.Μια ομάδα σπουδαστών, μεταξύ των οποίων μόνο ένας από την «παλιά φουρνιά», που προκαλούσε τέτοιου είδους εκφοβισμούς σε βάρος του χαμηλών τόνων σπουδαστή, αποφάσισε να κάνει τα γνωστά πλέον, όσο και απεχθή «αστεία» σε βάρος του.Εκεί, που καθόταν αμέριμνος, τον έδεσαν σε μια καρέκλα για να δουν τις αντιδράσεις του, χασκογελώντας.

Απογοητεύτηκε, όταν είδε στην ομάδα του bullying και κάποιους που τους θεωρούσε, ως τότε, φίλους του…

Ο Βαγγέλης, που θεωρούσε ότι όλα αυτά τα ανήκουστα τα είχε αφήσει πίσω του, με την αποχώρηση από τη Σχολή Γαλακτοκομικής των «σκληρών», που είχαν αποφοιτήσει, στεναχωρήθηκε.Απογοητευμένος, διαπίστωνε ότι ανάμεσα στην ομάδα, που στήθηκε γύρω του, εκτός από τον έναν «παλιό» ήταν και σπουδαστές, που ο ίδιος θεωρούσε ως εκείνη τη στιγμή φίλους του, στους οποίους στηριζόταν, έλεγε τα προβλήματά του και ξαφνικά ένιωθε να τον προδίδουν…

«Θα το αντιμετωπίσω μόνος μου», είχε απαντήσει στην πρόταση της μητέρας του να εγκαταλείψει τη σχολή

Από εκείνη την ημέρα, ο ψυχισμός του, που φαινόταν να είχε ισορροπήσει με την αποχώρηση των «σκληρών» της σχολής, άλλαξε. Έγινε ακόμη πιο εσωστρεφής. Αποκάλυψε στη μητέρα του όσα είχαν συμβεί την μοιραία ημέρα και, όταν εκείνη του πρότεινε να εγκαταλείψει τη Σχολή αν ήθελε, απάντησε «όχι, θα το αντιμετωπίσω μόνος μου».Παράλληλα με τα γεγονότα αυτά, που αποδεικνύονται ολέθρια για τον ψυχισμό του, χτυπούσε η καρδιά του και για ένα κορίτσι, σπουδάστρια σε άλλη σχολή των Ιωαννίνων, που είχε γνωρίσει μέσω κοινών γνωστών.Μία εβδομάδα πριν από την εξαφάνισή του, κατάλαβε ότι δεν υπήρχε προοπτική να συνδεθεί μαζί της, χωρίς γι’ αυτό βέβαια να ευθύνεται σε τίποτε η κοπέλα.

Η ημέρα που ξεγέλασε τους πάντες με το χαμόγελό του

Με ραγισμένο τον ψυχικό του κόσμο, έφθασε στην 6η Φεβρουαρίου, την ημέρα που ξεγέλασε τους πάντες με το χαμόγελό του και την καλή του διάθεση. Έφυγε σχεδόν απαρατήρητος απ’ όλους για τον δρόμο χωρίς επιστροφή, που είχε αποφασίσει…Η μητέρα του Βαγγέλη, του παλληκαριού που έχει συγκινήσει εκατομμύρια ανθρώπους, κατέθεσε στην Ασφάλεια Ρεθύμνου στο πλαίσιο εντολής του εισαγγελέα Ιωαννίνων, ο οποίος χειρίζεται προκαταρτική έρευνα στο πλαίσιο αναζήτησης ευθυνών παραγόντων της Σχολής, που ίσως δεν επενέβησαν πιο δυναμικά να σταματήσουν τα «παιχνίδια εκφοβισμού».Η μητέρα, Μαρία Γιακουμάκη, που έχει άλλον έναν γιο και μία κόρη, εξιστόρησε για πρώτη φορά όσα γνώριζε από τον ίδιο τον Βαγγέλη για τα συμβαίνοντα στη Σχολή.

«Πέρυσι μου είπαν για πρώτη φορά για προβλήματα εκφοβισμού απέναντι στον Βαγγέλη»

Κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αττικήfreepress», ότι πληροφορήθηκε για πρώτη φορά την περυσινή χρονιά ότι ο Βαγγέλης αντιμετώπιζε προβλήματα με τη συμπεριφορά κάποιων μεγαλύτερων σπουδαστών στη Σχολή.Της είχε τηλεφωνήσει η διευθύντρια της εστίας για να την πληροφορήσει περί αυτών και να την ενημερώσει ότι μετά από ενέργειες ο Βαγγέλης άλλαξε δωμάτιο για να απομακρυνθεί από τους συγκεκριμένους «ενοχλητικούς» του 2ου έτους. Από τον δεύτερο όροφο στον πρώτο με συγκάτοικο ένα παιδί από τη Μυτιλήνη, με το οποίο τα πήγαινε πολύ καλά.

«Πήρα τηλέφωνο τον Βαγγέλη, τότε, και τον ρώτησα να μου πει τι συνέβαινε. Μου αποκάλυψε ότι μέλη μιας συγκεκριμένης παρέας κάποιες φορές του έσπασαν τα ξύλα κάτω από το κρεβάτι, ενώ μια άλλη φορά τον έβαλαν “για πλάκα” να σφουγγαρίσει το πάτωμα με μια πετσέτα».Εδώ, η κα Μαρία Γιακουμάκη αφήνει να εννοηθεί ότι ο Βαγγέλης το βίωνε όλο αυτό ως σοβαρό πρόβλημα και πουθενά δεν λέει αυτό που του έχει αποδοθεί ότι απάντησε «αστεία κάνουμε, μαμά».Είχε πει ακόμη ο Βαγγέλης, σύμφωνα με τη μητέρα, ότι κάποια παιδιά της Σχολής τον προστάτευαν. Ήταν η πρώτη φορά που η μητέρα τον ρώτησε αν θέλει να φύγει από τη Σχολή, αλλά η απάντησή του ήταν αρνητική, καθώς πίστευε ότι θα το αντιμετώπιζε.

Η νέα εκπαιδευτική χρονιά έμοιαζε καλύτερη

Είχαν συμβεί κι άλλα περιστατικά. Η χρονιά τελείωσε. Ξεκίνησε η νέα. Οι περισσότεροι παλιοί έφυγαν, οι σχέσεις του με τους πρωτοετείς Κρητικούς συμπατριώτες του που ήρθαν στα Ιωάννινα ήταν καλύτερες. «Είχαμε εφησυχάσει», λέει η μητέρα,« ότι όλα είχαν τελειώσει». Και θυμήθηκε ένα γεγονός που έδειχνε ότι ο Βαγγέλης μπορεί να είχε συγχωρήσει κάποιους που του έκαναν κακό, αλλά δεν είχε ξεχάσει… «Τα Χριστούγεννα που πέρασαν, ο Βαγγέλης μου είχε πει ότι είχαν οργανώσει με τους άλλους σπουδαστές εκδρομή στα Ζαγοροχώρια. Όμως, τελικά δεν πήγε μαζί τους». «Για ποιο λόγο;», τη ρώτησαν οι αστυνομικοί.

Γιατί έμεινε μόνος στην εστία την ημέρα της εκδρομής στα Ζαγοροχώρια – Ποιόν δεν ήθελε να συναντήσει

Όπως μου είπε όταν τον ρώτησα, είχε πληροφορηθεί ότι στην εκδρομή θα συμμετείχε και ο «αρχηγός» της ομάδας που έκανε τους εκφοβισμούς τον προηγούμενο χρόνο και ο οποίος είχε φύγει πλέον από τη Σχολή και έκανε τη θητεία του.Ο Βαγγέλης έμεινε στην εστία, επειδή δεν ήθελε να τον συναντήσει, ενώ κι αυτός δεν πήγε τελικά με τους υπόλοιπους».Η μητέρα για να τον αποφορτίσει απ’ όλα αυτά, του ανακοίνωσε ότι του έβγαλε εισιτήρια για το Ρέθυμνο, όπου θα μπορούσε να είναι από τις 19 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου για να διασκεδάσει με τους φίλους του στο ονομαστό ρεθυμνιώτικο καρναβάλι.Η «Αττικήfreepress» αποκάλυψε στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου ότι ο Βαγγέλης Γιακουμάκης επικοινώνησε την προηγούμενη της εξαφάνισής του με τη μητέρα και την αδελφή του, με τις οποίες μίλησε για αρκετά λεπτά.

Ήταν συνηθισμένη η τελευταία συνομιλία

Η μητέρα του, όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο της τελευταίας συνδιάλεξης, είπε ότι «ήταν συνηθισμένη, ότι είχεο Βαγγέλης μια κάποια ανησυχία για τους βαθμούς που θα έπαιρνε την επομένη, αλλά τίποτε το αξιοσημείωτο, τίποτε το μη κανονικό. Ούτε από εκείνον, ούτε βέβαια από εμάς».Στο τέλος της κατάθεσης η κα Μαρία Γιακουμάκη ρωτήθηκε αν ήθελε να προσθέσει κάτι ακόμη, για το οποίο ίσως δεν είχε ερωτηθεί. Απάντησε: «Πιστεύω ότι η παρέα του Βαγγέλη ενήργησε με πρόθεση και γνώριζαν ότι του δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα».

Φράση-καταπέλτης κατά όσων ευθύνονται

Μια φράση-καταπέλτης, που θα συνεκτιμηθεί από τους δικαστικούς λειτουργούς, που χειρίζονται την πολύκροτη υπόθεση, που συνταράσσει το πανελλήνιο γιατί όλοι οι γονείς βλέπουν στο πρόσωπο του Βαγγέλη το δικό τους παιδί και ξορκίζουν το τέρας του bullying…Από τη μητέρα του Βαγγέλη θα ζητηθεί και νέα κατάθεση. Αυτή τη φορά θα κληθεί να καταθέσει-πιθανότατα μετά το Πάσχα- στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται για την αυτοχειρία του Βαγγέλη.Δικογραφία στην οποία αναζητούνται ποινικές τυχόν ευθύνες στα άτομα, που πήραν μέρος «στις πλάκες» σε βάρος του Βαγγέλη, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, όπως έχει επισημανθεί από ποινικολόγους, που κρίνουν με βάση τον ισχύοντα νόμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα