«Η κάποτε ζωντανή πλατεία αποτελεί κέντρο της ελληνικής θλίψης»

Αφιέρωμα στην πλατεία Ομονοίας και τη σημερινή της εικόνα φιλοξενεί η Wall Street Journal, η οποία κάνει αναφορά σε καταγγελίες μεταναστών, ότι οι αστυνομικοί τους κλέβουν χρήματα και κινητά.

Σύμφωνα με τη WSJ, η πλατεία Ομονοίας κάποτε έσφυζε από ζωή, καθώς ήταν το κέντρο του εμπορίου, καθώς και το μέρος που έκλειναν τα ραντεβού τους οι ερχόμενοι από την επαρχία. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου έχει μεταβληθεί σε ένα εθνικό σύμβολο απελπισίας και κοινωνικής κατάρρευσης, περιτριγυρισμένη από εγκαταλελειμμένα κτήρια, άδεια καταστήματα, εμπόρους

ναρκωτικών, ναρκομανείς και ιερόδουλες.

Πλέον, η πλατεία του κέντρου αντανακλά την οικονομική ένδεια του σήμερα και «τις αντιθέσεις για το μέγα ζήτημα του μεταναστευτικού, που προκαλεί ξενοφοβικές εξάρσεις, αντιθέσεις, και βία», ενώ αναφέρεται ότι το βάθος της αστικής αποσύνθεσης δείχνει την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και αποτελεί προειδοποίηση για τις άλλα ευρωπαϊκά κράτη που πλήττονται από την κρίση.

«Ήταν η δική μας Times Square, και τώρα μοιάζει με τη Βαγδάτη», αναφέρει ο Γιάννης Πολίτης, ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου κοντά στην Ομόνοια. Παράλληλα, περιγράφεται η εικόνα αστυνομικών σε περιπολίες με μοτοσικλέτες άλλα και πεζοί, οι περισσότεροι άρτι αποφοιτήσαντες από τις αστυνομικές ακαδημίες, οι οποίοι σταματούν και ελέγχουν μετανάστες, κυρίως από την νότια Ασία και την Αφρική.

Σύμφωνα με την αστυνομία από τον Αύγουστο έχουν σταματήσει και ελέγξει περισσότερους από 65.000 μετανάστες και έχουν συλλάβει περίπου 4.000 που δεν είχαν τα απαιτούμενα έγγραφα. Περισσότεροι από 6.000 έχουν επαναπροωθηθεί στις χώρες καταγωγής τους.

Εξάλλου, στο δημοσίευμα φιλοξενούνται καταγγελίες για αστυνομικές αυθαιρεσίες εις βάρος μεταναστών. Σε άνδρες της ΕΛΑΣ χρεώνονται κλοπές χρημάτων και κινητών από μετανάστες και συμπεριφορές ευτελισμού εις βάρος τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι μετανάστες χαρακτηρίζουν τους αστυνομικούς «αρπακτικά». Ένας 24χρονος από το Μπαγκλαντές ανέφερε ότι συχνά οι αστυνομικοί κλωτσούν την πόρτα του μικρού δωματίου που μοιράζεται με 7 άτομα και αρπάζουν ό,τι χρήματα βρίσκουν: «Μερικές φορές επίσης, κλέβουν κινητά τηλέφωνα», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα