Ανησυχία Λιλλήκα για έκθεση ΓΓ ΟΗΕ, ευθύνες σε Κυβέρνηση, Αναστασιάδη και Μαλά

13:42 9/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Έντονη ανησυχία για το περιεχόμενο του προσχεδίου της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εξέφρασε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστω και την υστάτη να παρέμβει και να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα τις φίλες χώρες, με στόχο να παρέμβουν υπέρ της Κύπρου.

Επέρριψε παράλληλα ευθύνες σε Κυβέρνηση, Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά

για τη διασύνδεση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ με τη λύση του Κυπριακού, η οποία επιχειρείται μέσα από το προσχέδιο.

«Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας προς την Κυβέρνηση ότι ο κ. Ντάουνερ και η ομάδα του θα επιχειρήσουν να κωδικοποιήσουν τις δικές μας υποχωρήσεις ως ‘συγκλίσεις’. Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες ότι θα επιχειρήσουν να κληροδοτήσουν στον επόμενο Πρόεδρο τις δικές μας μονομερείς υποχωρήσεις ως προίκα για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν», δήλωσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στο κεντρικό εκλογικό του επιτελείο ο Γιώργος Λιλλήκας.

Εξήγησε ότι «μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ένα μεγάλο κεκτημένο για την Τουρκία γιατί θα δέσμευε, όσο και αν θέλει να το διαψεύσει η Κυβέρνηση, την ε/κ πλευρά» και επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν δεσμεύεται από την όποια «κωδικοποίηση».

Ο Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε απαράδεκτη την αναφορά στο προσχέδιο σε σχέση με το φυσικό αέριο της Κύπρου, κάνοντας λόγο για διασύνδεση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού. «Στόχος αυτής της προσπάθειας», είπε, «είναι να μετατραπεί το ζήτημα του αερίου σε διακοινοτική διαφορά», προσθέτοντας πως το φυσικό αέριο δεν έχει να κάνει τίποτα με τη λύση του Κυπριακού και πως «το φυσικό αέριο ήταν και παραμένει αποκλειστικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επέρριψε ευθύνες γι’ αυτή την εξέλιξη τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στους ανθυποψηφίου του Νίκο Αναστασιάδη και Στάυρο Μαλά, οι οποίοι, όπως είπε, «κατ’ επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν έχουν διασυνδέσει με τοποθετήσεις τους το φυσικό αέριο με τη λύση του Κυπριακού, αλλά ακόμα και με την ίδια την Τουρκία, προτείνοντας την εξαγωγή του φυσικού μας αερίου με αγωγό μέσω της Τουρκίας».

«Διερωτόμαστε τι έλεγαν τόσους μήνες στις συναντήσεις τους με τον κ. Ντάουνερ; Τι τον απέτρεπαν να πράξει ή τον παρότρυναν να πράξει;» συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε ακόμη λύπη για το γεγονός, όπως είπε, ότι από το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ αποκρύβονται οι απειλές της Τουρκίας, οι οποίες θα έπρεπε να προβάλλονται ως απειλή κατά της περιφερειακής ειρήνης.

Κάλεσε στο πλαίσιο αυτό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστω και την υστάτη να παρέμβει και να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα τις φίλες χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με στόχο να αποτραπεί η συμπερίληψη ή όποια παραπομπή ή αναφορά στο επικείμενο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα. Κάλεσε ακόμη τον Πρόεδρο να παρέμβει και προς την κατεύθυνση της Μεγάλης Βρετανίας η οποία ως συνήθως θα είναι η χώρα που θα συντάξει το προσχέδιο του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Απάντηση σε Άντρο Κυπριανού και Γιώργο Λουκαΐδη

———–

Στο πλαίσιο της διάσκεψης ο κ. Λιλλήκας απάντησε και σε χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, λέγοντας ότι «ο κ. Κυπρανού ενδιαφέρεται για το δεύτερο γύρο και όχι για το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές».

Είπε ότι του προξένησε μεγάλη εντύπωση η διάψευση από μέρους του κ. Κυπριανού για το ενδεχόμενο πριμοδότησης της υποψηφιότητας του κ. Μαλά από τον κ. Αναστασιάδη και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό από τη στιγμή που τόσο ο κ. Κυπριανού, όσο και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, παραδέχονται ότι όντως υπάρχουν πληροφορίες για το ενδεχόμενο πριμοδότησης της υποψηφιότητας Μαλά από το επιτελείο Αναστασιάδη, και καθώς ο κ. Αναστασιάδης και το επιτελείο του δεν διέψευσαν ότι μελετούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο πλαστογράφησης της λαϊκής βούλησης, να διαψεύδει ο κ. Κυπριανού αυτό το ενδεχόμενο. «Διερωτώμαι πού βασίζεται ο κ. Κυπριανού και διαψεύδει κάτι που ο κ. Αναστασιάδης με τη σιωπή του παραδέχεται. Μήπως υπάρχει κάποιος μυστικός διάλογος που δεν τον γνωρίζουμε;» πρόσθεσε.

Ανέφερε τέλος ότι του προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι ο Άντρος Κυπριανού με τη δήλωση του δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση προς τον κ. Αναστασιάδη, συγκρίνοντας τον με την υποψηφιότητα Λιλλήκα και κάλεσε τον κ. Κυπριανού «αν προτιμά τον κ. Αναστασιάδη να το πει και στους πολίτες και στον κόσμο της αριστεράς».

«Φαίνεται ότι τον κ. Κυπριανού τον ενδιαφέρει περισσότερο ποιος θα περάσει στο δεύτερο γύρο και όχι ποιος θα κερδίσει στις εκλογές. Εμάς μας ενδιαφέρει ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Και για τη νίκη των εκλογών για να μην επιστρέψει η νεοφιλελεύθερη πολιτική στη διακυβέρνηση του τόπου σε αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, είναι που δίνουμε το δικό μας αγώνα» συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα