Η «γυμνασμένη» εφηβεία απομακρύνει το έμφραγμα

Ερευνητές του πανεπιστημίου Ουμέα με επικεφαλής τον καθηγητή, Πέτερ Νόρντστρομ, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν επιδοθεί στην εφηβεία τους στην αερόβια άσκηση, είχαν μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης εμφράγματος μετά από 30-40 χρόνια.

Η έρευνα έβαλε στο μικροσκόπιο 744.000 Σουηδούς και οι επιστήμονεςς βρήκαν ότι η θετική σχέση ανάμεσα στην αεροβική εκγύμανση και στην πιθανότητα εμφράγματος υπάρχει ακόμα και άσχετα με το βάρος (δείκτη σωματικής μάζας) των ανδρών, όταν ήτανέφηβοι. Ωστόσο, οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είχαν σχετικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με τους λεπτούς, που παράλληλα είχαν γυμναστεί τακτικά στο παρελθόν.

Ο Νόρντστρομ πάντως σημείωσε πως η μελέτη αναδεικνύει απλώς τη σχέση μεταξύ της άσκησης και των μειωμένων εμφραγμάτων, χωρίς πάντως να μπορεί να αποδείξει πως είναι μόνο η καλή αεροβική φόρμα αυτή που απομακρύνει τον κίνδυνο. «Η σχέση ανάμεσα στην αεροβική εκγύμναση και στην καρδιοπάθεια είναι πολύπλοκη και μπορεί να επηρεαστεί επίσης από άλλους παράγοντες», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα