Η έκτη αίσθηση του οδηγού που σώζει ζωές

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μπορεί να έχει συμβεί και σε εσάς: Είστε αφηρημένος και σκέφτεστε διάφορα πράγματα πέρα από τον δρόμο σας. Όμως κινείστε σε πιο ευθεία πορεία και δεν αλλάζετε λωρίδα κυκλοφορίας. Μόνο έτσι όμως.Το ίδιο πράγμα δεν συμβαίνει, όταν ασχολείστε με το κινητό σας.Ποιος άραγε είναι εκείνος που σας προφυλάσσει; Μα μια έκτη αίσθηση που σας χαρίζει υποσυνείδητα ο εγκέφαλός σας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χιούστον και του Ινστιτούτου Μεταφορών του Πανεπιστημίου Α & Μ του Τέξας, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Ιωάννη Παυλίδη, έκαναν

τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports».

Τι έδειξε η έρευνα

Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με 59 εθελοντές, από τους οποίους ζήτησαν να οδηγήσουν τέσσερις φορές την ίδια διαδρομή σε αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας. υπό διαφορετικές συνθήκες την κάθε φορά: εστιασμένοι στην οδήγηση, αφηρημένοι για συναισθηματικούς λόγους, αφηρημένοι γενικώς αλλά χωρίς συναισθηματική φόρτιση και, τέλος, αφηρημένοι λόγω ενασχόλησης με το κινητό τους.

Όπως διαπιστώθηκε και στις τρεις περιπτώσεις -εκτός από την προσεκτική οδήγηση– ο χειρισμός του τιμονιού από τους οδηγούς έγινε πιο νευρικός σε σχέση με τον συνήθη.

Κι εδώ είναι η ουσιά: το αυτοκίνητο παρέκκλινε από την πορεία του και άλλαζε λωρίδα κυκλοφορίας, μόνο στην περίπτωση λόγω κινητού, ενώ στις περιπτώσεις γενικής ή συναισθηματικής αφηρημάδας, το πιο νευρικό οδήγημα είχε ως αποτέλεσμα το όχημα να κινείται πιο ευθεία τελικά, ακόμα κι από έναν προσεκτικό οδηγό!

Πού όμως μπορεί να οφείλεται αυτό;

Σύμφωνα με τον Παυλίδη, «μια πιθανή εξήγηση γι” αυτό το παράδοξο είναι η λειτουργία μιας περιοχής του εγκεφάλου, τoυ φλοιού της πρόσθιας μοίρας της έλικας του προσαγωγίου (ΑCC). Αυτή η περιοχή επεμβαίνει αυτόματα ως διορθωτής λαθών, όταν υπάρχει σύγκρουση, όπως σε αυτή την περίπτωση ανάμεσα σε γνωστικά, συναισθηματικά και αισθητικοκινητικά στρεσογόνα ερεθίσματα. Αυτό αυξάνει το επίπεδο του φυσιολογικού στρες, διοχετεύοντας ενέργεια στα χέρια του οδηγού, με συνέπεια να ελέγχει τη νευρικότητα του τιμονιού».

Ουσιάστικα, ο εγκέφαλος αντισταθμίζει μια π.χ. νευρική κίνηση του οδηγού προς τα με μια ενστικτώδη αντίστοιχη κίνηση προς το αντίθετο σημείο. Έτσι αλληλοεξουδετερώνονται οι παρεκκλίσεις και ο οδηγός – παρά την αφηρημάδα του- κινείται ευθεία, σαν να οδηγούσε συνειδητά και προσεκτικά. Μιλάμε δηλαδή για μια έκτη αίσθηση.

Όμως για να λειτουργήσει αυτό , πρέπει ο εγκέφαλος να δέχεται συνεχή ερεθίσματα από τα μάτια του οδηγού. Αν πχ ασχολείται μόνο με το κινητό του, τότε μπορεί να πέσει και θύμα τροχαίου γιατί μπλοκάρεται η παραπάνω έκτη αίσθηση.

Ο Έλληνας ερευνητής,Ιωάννης Παυλίδης μαζί με τους συνεργάτες του, ήδη αναπτύσσει ένα σύστημα (stressalyzer) που θα παρακολουθεί τόσο τη συμπεριφορά τού οδηγού όσο και την κίνηση του οχήματος. Αυτό το σύστημα θα λειτουργεί αφενός ως «μαύρο κουτί» σε περίπτωση τροχαίου και αφετέρου ως μηχανισμός που θα προειδοποιεί εγκαίρως τον οδηγό.

Το άρθρο Η έκτη αίσθηση του οδηγού που σώζει ζωές εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα