Η διαπραγμάτευση «κινδυνεύει» στα… νερά του Αιγαίου!

Tου Σταύρου Μονεμβασιώτη

Την ώρα που ο Έλληνας ψαράς έσωζε από τα παγωμένα νερά του Αιγαίου την τρίχρονη Tameka, σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Νταβός, Παρίσι και Βερολίνο ήταν σε πλήρη εξέλιξη ένα «παζάρι» με αριθμούς, αξίες και ανθρώπινες ζωές. Η Ελλάδα είχε στείλει τους τεχνοκράτες της με στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ ο πολιτικός κόσμος της χώρας εξηγούσε

ότι στην Ελλάδα της κρίσης η ανθρώπινη ζωή εξακολουθεί να αξίζει περισσότερο από τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ στον τουρισμό…

Tameka στα συριακά σημαίνει «δίδυμη». Ήταν το όνομα που της έδωσαν οι άλλοι επιζώντες πρόσφυγες, όταν έφτασαν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Θυμόντουσαν ότι εκτός από τους δύο γονείς, που δεν τα κατάφεραν, η οικογένεια είχε και ένα δεύτερο κοριτσάκι, το οποίο δεν βρέθηκε μέχρι σήμερα… Το «παζλ» της διαπραγμάτευσης είναι σύνθετο και όσο και αν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν προσπαθούν να ξεχωρίσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή από το προσφυγικό ή το χρέος από το υπέρογκο για τα δεδομένα της Ελλάδας κόστος φιλοξενίας τόσων χιλιάδων προσφύγων, η αλήθεια είναι άλλη. Τα θέματα είναι αλληλένδετα και στο οικονομικό και στο πολιτικό πεδίο.

Όπως έχει γράψει η «Αττική freepress» σε προηγούμενα φύλλα, το πλαίσιο συμφωνίας για το ελληνικό χρέος έχει «κλείσει» ήδη από τα Χριστούγεννα, ενώ η μελλοντική αντιμετώπιση των οικονομικών υποχρεώσεων θα αντιμετωπίζεται σε συνδυασμό με τις «φαβέλες» των προσφύγων που θα δεχτεί η χώρα να δημιουργηθούν σε Αθήνα και αλλού. Στο προσκήνιο, βέβαια, θα εξακολουθούν να προβάλλονται τα «εύκολα» ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως:
Ασφαλιστικό
«Κόκκινα» στεγαστικά δάνεια
Πλειστηριασμοί
Φορολογικό
Νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων
Πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα (2016-2018)
Μάχη κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής και του αδήλωτου χρήματος

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος απέφευγε να μιλήσει δημόσια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επέτρεψε να ξεφύγει… από την εκπρόσωπό του ότι «εμείς θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά, πιθανώς, θα υπάρξει μία τέτοια διαβούλευση. Αλλά από αυτήν τη θέση δεν μπορώ να προτρέξω με εικασίες». Ο Γερμανός πολιτικός αντιλαμβάνεται ότι το χρέος της Ελλάδας, αν δεν αντιμετωπιστεί με γενναιότητα και σε συνδυασμό με νέες επενδύσεις, θα παραμένει μια «βραδυφλεγής βόμβα» στο νότιο υπογάστριο της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η κρίση δεν είναι ελληνική υπόθεση, αφορά και τη Γαλλία και την Ιταλία και όλους…

Στην Αθήνα, η αξιολόγηση θα προχωρήσει μέσα από τα μπλόκα των αγροτών και τις πορείες διαμαρτυρίας των επιστημόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περιορισμένες «υποχωρήσεις» για τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε λιγότερο σημαντικές διορθώσεις για τους αγρότες.

Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για εισοδήματα έως 12.000€
Κλιμακωτή επιβάρυνση για εισοδήματα έως 30.000€
Διευκολύνσεις για νέους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες
Χαμηλότερες επιβαρύνσεις για νέους αγρότες

Η αντοχή του συστήματος θα κριθεί στο αγροτικό και θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τους χειρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος. Οι αποφάσεις θα έχουν πολιτικό κόστος και ήδη στα δημοσιογραφικά γραφεία έχουν αρχίσει να φτάνουν σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας ή οικουμενική με ορίζοντα την άνοιξη. Οι αποφάσεις θα «εκβιαστούν» τόσο από τις ανάγκες για ρευστότητα, που στο τέλος του τριμήνου θα είναι αυξημένες, όσο και από τις προκλητικές ιδέες που άρχισαν να διατυπώνονται και δημόσια στην Ευρώπη για έξοδο της χώρας από τη Συνθήκη Σέγκεν, επίσης με ορίζοντα τριών μηνών.

Κουβέντες στο «όρθιο»…

Στο σύντομο «τετ α τετ» του Αλέξη Τσίπρα με τον Β. Σόιμπλε στο Νταβός φάνηκε πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις τις επόμενες ημέρες. «Εύχομαι και ελπίζω ότι όλα θα πορευτούν χωρίς αρνητικά πισωγυρίσματα», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος του έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών χειρισμών, λέγοντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι «στο εσωτερικό μας σκληραίνει το μέτωπο των αντιδράσεων, πάντως γι’ αυτό παρακολουθούμε κάθε λεπτό των εξελίξεων, έχοντας τη βούληση να πείσουμε τους πολίτες για την ανάγκη να καταστεί π.χ. βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και να πάρει μπρος η μηχανή της ανάπτυξης».

Ζεσταίνοντας τις «μηχανές» της διαπραγμάτευσης

Λίγο πριν πιάσουν για τα καλά δουλειά οι επικεφαλής των Θεσμών, οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι έσπευσαν να προετοιμάσουν το έδαφος ζεσταίνοντας τις «μηχανές» της διαπραγμάτευσης με τις δηλώσεις τους.

Βλάντις Ντομπρόφσκις, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Η Ε.Ε. θέλει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις, αλλά δεν μπορεί να κινηθεί γρηγορότερα από τις ελληνικές αρχές. Οι μελλοντικές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και οι προσπάθειες αντιμετώπισης του προσφυγικού αποτελούν δύο διαφορετικά πράγματα. Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, στο πλαίσιο της οποίας τίθενται πολλά ζητήματα».

Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: «Είναι στο χέρι μας να μετουσιώσουμε αυτή την εξέλιξη (σ.σ. προσφυγικό ζήτημα) σε ευκαιρία ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Τα μέτρα της ΕΚΤ αποδίδουν καρπούς, καθώς οι δείκτες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί σημαντικά».

Κλάους Ρέγκλιγκ, πρόεδρος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM): «Η ελάφρυνση του χρέους θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο αν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Ευνοϊκοί όροι προσφέρουν ήδη στην Ελλάδα χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους επί πολλά χρόνια, και η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι επείγουσα από οικονομική άποψη. Ως αποτέλεσμα της δεκαετούς περιόδου χάριτος κάθε νέα ελάφρυνση θα επηρεάσει τις ελληνικές πληρωμές του χρέους κυρίως μετά το 2022».
Γερούν Ντάισενμπλουμ, πρόεδρος Eurogroup: «Η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό είναι σοβαρή, τα νούμερα όμως δεν βγαίνουν ακόμα. Η λήψη δράσης για την μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους εξαρτάται από την Αθήνα να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα, η συμφωνία για το ελληνικό χρέος μπορεί να αποτελέσει υπόσχεση για την λήψη δράσης στο μέλλον, όχι τώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα