Η Χρύσα Σπηλιώτη και το νέο τρελό έργο της

Η πόρτα είναι ένα άνοιγμα, στον τοίχο, στην ψυχή, στην ζωή. Μπορεί να είναι κι ένα άνοιγμα μυαλού ή ένα άνοιγμα προς κάτι καινούργιο.

από την Ηρώ Μητρούτσικου

Περνάμε από την πόρτα για να πάμε σε άλλο χώρο, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και με τις δυο έννοιες χρησιμοποιεί τις πόρτες η Χρύσα Σπηλιώτη στο νέο της έργο.

Πόρτες

Η Χρύσα Σπηλιώτη είναι ηθοποιός και συγγραφέας. Έγινε γνωστή με την κωμωδία «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», την οποία είχα δει προ 15ετίας (τουλάχιστον)με την ίδια, αλλά θαύμασα και πέρυσι με

την Ευγενία Αποστόλου και την Βίβιαν Κοντομάρη στο θέατρο Vault. Χαρακτηριστικό των έργων της Σπηλιώτη είναι οι κωμικές καταστάσεις και ότι λίγοι ηθοποιοί υποδύονται πολλούς ρόλους, αλλάζοντας μόνο ένα στοιχείο επάνω τους…Έτσι κι εδώ τρεις ηθοποιοί υποδύονται δέκα ρόλους, αλλάζοντας πολλές φορές και επιτόπου. Βγάζοντας π.χ. τα γυαλιά από την τσέπη και φορώντας τα, μεταμορφώνονται στον γονέα του ρόλου που μόλις πριν υποδύονταν! Ανακατώνοντας ο ψυχαναλυτής λίγο τα μαλλιάτου, γίνεται ο αγαπημένος, αλλά τρελός παππούς της πρωταγωνίστριας.

Αλλά ας μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα. Η πρωταγωνίστρια έχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν μπορεί να περάσει από πόρτα πριν διστάσει πολλές φορές. Κάποιοι έχουν φοβία με το ύψος, ενώ άλλοι με τα μικρόβια. Αυτή πανικοβάλλεται όταν πρόκειται να περάσει από οποιαδήποτε πόρτα!Κατά τα άλλα είναι μια δυναμική προσωπικότητα, με σημαντική επαγγελματική καριέρα και με τα όλα της.Όταν το σκάει από μια πρόταση γάμου -μια νέα πόρτα δηλαδή στην ζωή της- αρχίζει να βλέπει ένα ψυχαναλυτή, ο οποίος την καταβυθίζει στο παρελθόν της, ψάχνοντας τις αιτίες.

Η Νίκη μεγάλωσε σε μια οικογένεια κλειδαράδων. Ο παππούς διάσημος κλειδαράς και αρχαιολάτρης ανέλαβε την φροντίδα της εγγονής. Εξάλλου η γιαγιά ενδιαφερόταν μόνο για καλλυντικά, λεφτά και τον χασάπη γκόμενό της, η μαμά της ήταν κολλημένη με την θρησκείακαι σε συνεχείς τσακωμούς με τον άντρα της,ο οποίος ήταν ένας αποτυχημένος κλειδαράς, που ονειρευόταν να γίνει τενόρος. Έτσι η μικρή Νίκη παρέμεινε κολλημένη στον παππού, ακόμα κι όταν αυτός έπαθε αλτσχάιμερ. Σίγουρα η πιο νορμάλ στην οικογένεια είναι η πρωταγωνίστρια!

Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται για ένα βαρύ ψυχολογικό δράμα, αλλά για μια παράλογη κωμωδία με λίγα δραματικά στοιχεία! Αυτό που κάνει πιο ξέφρενο το έργο είναι ότι όλη αυτή την τρελή μικροκοινωνία θα υποδυθούν, σε φρενήρεις ρυθμούς, οι τρεις ηθοποιοί: Σπύρος Βάρελης (Ψυχαναλυτής, Σερβιτόρος, Παππούς), Αυγουστίνος Ρεμούνδος (γαμπρός, μπαμπάς, εραστής γιαγιάς, αγόρι) και Ευγενία Αποστόλου (πρωταγωνίστρια, η μητέρα της και η γιαγιά της).Η καταβύθιση στο παρελθόν, αφού φτάσει στην τελευταία πόρτα που άνοιξε, θα έχει αποτέλεσμα και έτσι θα ανοίξει μια πόρτα που θα οδηγήσει στο φως -κυριολεκτικά και μεταφορικά- την πρωταγωνίστρια, όσο κι αν είναι οδυνηρή η ανάμνηση.

Οι τρεις ηθοποιοί τα δίνουν όλα πάνω στην σκηνή υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αυγ.Ρεμούνδου. Ο Ρεμούνδος σκηνοθέτησε, επίσης,την εκπληκτική παράσταση «Ο Κανίβαλος» -για την οποία έχω γράψει- και συνεχίζει ακόμα στο θέατρο Vault!Η τωρινή του σκηνοθεσία είναι ακόμα πιο καταιγιστική και πιο δύσκολη, μιας και βρίσκεται κι αυτός επί σκηνής και ενσαρκώνει τους περισσότερους ρόλους. Καθένας τους δίνει ένα μικρό ρεσιτάλ ερμηνείας και κυρίως η Ευγενία Αποστόλου, που δεν φεύγει σχεδόν ποτέ από την σκηνή.Η δύσκολη σκηνή του θεάτρου «Αγγέλων Βήμα» χρησιμοποιήθηκε έξυπνα, ενώ δόθηκε έμφαση και στις πέντε πόρτες που υπάρχουν επί σκηνής (σκηνικά: Τόλης Τατόλας). Σε μια τέτοια σκηνή είναι, επίσης, δύσκολοι οι φωτισμοί, κάτι όμως που κατάφερε να ξεπεράσει η Βαλεντίνα Ταμιωλάκη. Βίντεο (Γ.Συμεωνίδης, Άρτ.Σταθάκου)με τα αρχαία που σύχναζε ο παππούς, τα οποία μεταμορφώνονται σε σχέδια των Ίνκας και λαβύρινθους του μυαλού, ευέλικτα κοστούμια (Θάλεια Τσίγκου) και πολύ κίνηση (Κάτια Σαβράμη).

Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και εντάσσεται στο «Φεστιβάλ Ελλήνων συγγραφέων» του θεάτρου, ενώ παράλληλα στον πολυχώρο «Αγγέλων Βήμα» διεξάγεται όλη την χρονιά το «Φεστιβάλ Νουάρ Θεατρικών Έργων».

trailer https://www.youtube.com/watch?v=QxPxKUdIf0w

Αγγέλων Βήμα

Σατωβριάνδου 36 (2΄από metroΟμόνοια), τηλ: 210-5242211, Δευτερότριτα9 μ.μ.

ELAIώNAS Festival

Τελευταίο Σκ για το φεστιβάλ του θεάτρου «Ακαδημία Πλάτωνος»,

(Σπύρου Πάτση& Μαραθωνομάχων 8, Βοτανικός)

Σάββατο 16/5 στις 9 μ.μ. και Κυριακή 17 /5 στις 8.30 μ.μ.

«Limbo-Η νύχτα πριν τo άληστο φως» της Φένιας Παπαδόδημα.

«2ο Φεστιβάλ εταιρικών θιάσων»

Καθημερινά στο θέατρο Προσκήνιο (Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη),

από την επόμενη Πέμπτη 21 Μαΐου μέχρι και την Κυριακή 31 Μαΐου.

Είσοδος: 5€,για όλες τις παραστάσεις: 20€, Κάρτα ανεργίας: δωρεάν

 Παρασκευή 22/5

«Lulu» του FrankWedekind, Ομάδα «ΣυνArtηση»

 Σάββατο 23/5

«CriminalCode: Britannicus» του Ρακίνα (διασκευή), Ομάδα «Upstage»

 Κυριακή 24/5

«Χορεύοντας στην ομίχλη» της AmandaWhittington, Ομάδα «Γέφυρα»

 Δευτέρα 25/5

«Όλα τα μανιτάρια τρώγονται (αν και ορισμένα μόνο μία φορά)», του Ερβέ Λε Τελιέ, Ομάδα «4Frontal»

 Τρίτη 26/5

«Closer» του Patrick Marber, Ομάδα«SQUARE»

 Τετάρτη 27/5

«Εμείς» τουΓιεβγκιένιΖαμιάτιν, «Σημείο Μηδέν»

 Πέμπτη 28/5

«5 ½ ιστορίες για την κρίση», Ομάδα «ΑντίχειραΣ»

 Παρασκευή 29/5

«Τα μάγια της πεταλούδας» του F.G. Lorca, Ομάδα «Δήλος»

 Σάββατο 30/5

«Σατωβριάνδου& Γ΄ Σεπτεμβρίου» του Γιάννη Κωνσταντινίδη, Ομάδα «Direct(or) Cult»

 Κυριακή 31/5

«Αλαντίν», παιδική παράσταση από την ομάδα «Κρίσης»

«Εκείνος και Εκείνος» του Κώστα Μουρσελά, Ομάδα «Αλεξάνδρεια»

Προτεινόμενες παραστάσεις

Περσινή αρραβωνιαστικιά/BernardaAlba Θ.Ν.Κόσμου

Κανίβαλος/Παγκάκι Vault

Όλη η Βίβλος(λέμε τώρα)/Στη σκοινί Βικτώρια

Αγαπητή Ελένα Επί Κολωνώ

Ελευθερία στη Βρέμη Μεταξουργείο

Το νησί των σκλάβων/Η Λίλα λέει Τέχνης, Υπόγειο

Φαέθων Οδού Κυκλάδων

Παραλήπτης άγνωστος Κ.Ε.Τ.

Η μεγάλη Χίμαιρα Πορεία

Η πόρνη από πάνω Βρετάνια

Πόρτες Αγγέλων Βήμα

Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι Οδού Κεφαλληνίας

Κατερίνα Θησείον

Mojo Πόρτα

Πνιγμονή/ ικρές ιστορίες φόνων Vault

Με ελεύθερη συνεισφορά

Στην άκρη του βατήρα Μπαγκλαντές

Γραπτά Ίχνη Πολιτιστ.Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Keywords
Τυχαία Θέματα