«Η χαμένη τιμή της Katharina Blum» επιστρέφει σπίτι της για 4 τελευταίες παραστάσεις

Η ηθοποιός Ελεάννα Τσίχλη υπήρξε βοηθός του Θ.Αμπαζή, μέχρι να αρχίσει να σκηνοθετεί με τα: “Στη Φάρμα των Ζώων” (παιδικό), και «Νιου Γουόρλντ» και να δημιουργήσει την ομάδα Ubuntu, που σημαίνει «υπάρχω γιατί υπάρχουμε» (www.theubuntuproduction.gr).

από την Ηρώ Μητρούτσικου

Φέτος, κρατώντας αγκαλιά την Τιμητική Διάκριση νέου ή Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη που απέσπασε στα πρόσφατα Βραβεία των Κριτικών Θεάτρου και Χορού (8.12.14) για την παράσταση

“Διαβολιάδα”, περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα με την προπέρσυνή της επιτυχία «Η χαμένη τιμή της Katharina Blum».

Η παράσταση αυτή, πρωτοπαρουσιάστηκε στην μικρή κινηματογραφική αίθουσα του bios (www.bios.gr/events), είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειά και η υπόθεση είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του νομπελίστα Γερμανού συγγραφέα Heinrich Böll. Έτσι, κλείνοντας τον κύκλο της, η Καταρίνα επιστρέφει για δυο μόνο Σαββατοκύριακα (28 Φλεβάρη ,1,7,8 Μαρτίου) στον ιδιαίτερο χώρο από τον οποίο ξεκίνησε, στον πρώτο όροφο του πολυχώρου bios!

Η ιστορία:

Η Καταρίνα Μπλουμ, μια νεαρή και ωραία οικιακή βοηθός, γίνεται άθελά της πρόσωπο της ημέρας όταν σ” ένα αποκριάτικο πάρτι, γνωρίζει και ερωτεύεται έναν νέο που, όπως αποδεικνύεται, καταζητείται από την αστυνομία για διάφορα «εγκλήματα» και «τρομοκρατικές ενέργειες».

Έτσι, η Καταρίνα βρίσκεται, άξαφνα, στο στόχαστρο του κίτρινου Τύπου και κυρίως ενός αδίστακτου δημοσιογράφου.Η ιδιωτική της ζωή καταστρέφεται και η μητέρα της πεθαίνει, όταν ο δημοσιογράφος δημοσιεύει συνεχώς πράγματα που κηλιδώνουν την υπόληψή της και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια.

Το έργο του 1974 δεν παύει να είναι και σήμερα επίκαιρο, μιας και παρουσιάζει μια δυναμική εικόνα της αυθαιρεσίας των Μέσων, αλλά και όταν βλέπουμε, τις τελευταίες μέρες, αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά, καταργούνται και τα Μ.Μ.Ε.

Όπως γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας: «Οι όποιες ομοιότητες δεν είναι ούτε σκόπιμες, ούτε τυχαίες, αλλά αναπόφευκτες…».

Ο γολγοθάς μιας κοπέλας, απολύτως απλής και καθημερινής, που στο τέλος γίνεται σύμβολο, γιατί, όπως είπε: «Δεν μπορούσε το Κράτος να την προστατεύσει».

Η παράσταση:

Η Τσίχλη δημιούργησε μια ευφυή, αφηγηματική παράσταση, επενδεδυμένη με πολύ χρώμα και αρκετή χαρά, παρότι διαπραγματεύεται ένα σκοτεινό θέμα. Οι τέσσερις ηθοποιοί (Κ.Λάττα, Κλ.Μάρκου, Μ.Παντελοπούλου, Ελ.Στραβοδήμου), φέτος αντικαταστάθηκαν από τις Ιφιγένεια Μακρή, Έμη Πανουργιά, Γωγώ Παπαϊωάννου, Βασιλική Τσιροπούλου και περιοδεύσαν σε όλη την χώρα (Άρτα, Γιάννενα, Σύρο,Καρδίτσα, Φλώρινα, Τρίκαλα, Πρέβεζα, Υπάτη, Πάτρα, Καβάλα, Σέρρες)! Οι τέσσερις κοπέλες υποδύονται ταυτόχρονα την Καταρίνα, τις διαφορετικές πλευρές της, και συγχρόνως ενσαρκώνουν και τους ανδρικούς ρόλους που πλαισιώνουν την ηρωίδα.

Μια παράσταση μίνιμαλ και τρυφερή! Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν όλοι οι συντελεστές της, ακόμα και οι άφαντοι, είναι γυναίκες; Πολύχρωμα κουστούμια που παραπέμπουν στην εποχή συγγραφής, ιδιαίτερες προβολές στον τοίχο, κομμένες μάσκες για να δείξουν την υποκρισία της εξουσίας και του τύπου, μεγεθυμένα στόματα, χαρτοπόλεμος και πολύ καλές ερμηνείες!

Ένα έργο σύγχρονο, επίκαιρο, προφητικό από νέα κορίτσια σε μια φρέσκια παράσταση για όλους εμάς…

https://www.facebook.com/UbuntuGroupTheatre?ref=br_tf

BIOS Cinematheque

Πειραιώς 84 & Σαλαμίνος

Σάββατο & Κυριακή

28 Φεβρουαρίου+1 Mαρτίου, 7+8 Μαρτίου 2015

Στις 20.30

Τιμή Εισιτηρίου: 10 ευρώ (ενιαίο)

Keywords
Τυχαία Θέματα