Η ανεργία στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Σήμερα (Πέμπτη) αρχίζει η διήμερη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου στην κορυφή της ατζέντας φιγουράρουν κυρίως η ανεργία, καθώς και η εξεύρεση συντονισμένης ενίσχυσης της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, με ειδικό βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Χερμάν βαν Ρομπάι κάλεσε τους «27» σε προώθηση νέου «σχεδίου επενδυτικής δράσης» για την τόνωση της ανάκαμψης.

Πληθαίνουν οι άνεργοι στην Ευρώπη

Η Σύνοδος Κορυφής θα επικεντρωθεί στο θέμα της ανεργίας, ένα χρόνο μετά την συνομολόγηση συμφώνου για την απασχόληση, τα αποτελέσματα του οποίου δεν έχουν ακόμη φανεί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πάνω από 26 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται στην ανεργία στην Ευρώπη, ανάμεσά του 5,6 εκατομμύρια νέων κάτω των 25 ετών. Μάλιστα, σε χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, τα ποσοστά ανεργίας είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, καθώς σχεδόν 1 στους 2 νέους είναι άνεργος.

Από προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο επικαλείται η γερμανική εφημερίδα FAZ, συμπεραίνεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα κληθούν να εφαρμόσουν μέχρι το τέλος του χρόνου «Εγγυήσεις για νέους» που θα στοχεύουν τοποθέτηση σε δουλειά, θέση εκπαίδευσης ή πρακτική εντός τεσσάρων μηνών ανέργων μέχρι τα 25.

Παράλληλα, έχει διαμορφωθεί σχετική συναίνεση, προκειμένου να περιληφθεί από το 2014 πακέτο ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, χρήματα που θα αποδεσμευθούν τα πρώτα δύο χρόνια της περιόδου. Ωστόσο χρειάζεται ακόμη η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό 2014-2020.

Ο κοινοτικός προϋπολογισμός ως προϋπόθεση για τα μέτρα

Τα κονδύλια για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, αλλά και την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα απειληθούν, εφόσον δεν υπάρξει τελικώς συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την παραμονή της Συνόδου Κορυφής να δαπανηθούν 136 δισεκ. ευρώ το 2014 (6% λιγότερα χρήματα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύγκριση με το φετινό προϋπολογισμό).

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εντούτοις, συνεχίστηκε η σύγκρουση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, με τους ευρωβουλευτές να μιλούν για «προϋπολογισμό λιτότητας».

Ο προϋπολογισμός του 2014 πρέπει πάντως να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ προηγουμένως οι ευρωβουλευτές πρέπει να εγκρίνουν το επταετούς ισχύος Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που θεωρητικά πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα