Η αδυναμία πληρωμών «έτρεξε» το πολυνομοσχέδιο

Η οικονομική στενότητα του κράτους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις ήταν ο καταλυτικός παράγοντας που το πολυνομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, αφού όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας η έγκριση του Euro Working Group

των 2,8 δισ. ευρώ τη προσεχή Δευτέρα είναι για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Τα παραπάνω είπε το σήμερα Σάββατο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, η υπερψήφιση του οποίου, αύριο Κυριακή είναι προϋπόθεση για την ομαλή εκταμίευση των χρημάτων της βοήθειας αφού τη Δευτέρα συνεδριάζει το Euro Working Group προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του πρώτου τριμήνου από το πακέτο στήριξης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης γιατί το νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, ο κ. Στουρνάρας είπε:

«Θυμίζω στους κ.κ. Λαφαζάνη και Μαριά ότι η έγκριση των 2,8 δισ. ευρώ τη Δευτέρα είναι για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Στις 13 Μαΐου, που θα εγκριθούν τα υπόλοιπα 6 δισ., είναι για να πληρωθεί το ελληνικό ομόλογο που έχει η ΕΚΤ, που λήγει στις 20 Μαΐου. Τα 2,8 δισ. έπρεπε να τα είχαμε πάρει από το Μάρτιο. Έχουμε καθυστερήσει. Άρα τι πιο κατεπείγον από αυτό μπορούμε να έχουμε;».

Παράλληλα, είπε, ότι «διευθετούμε τις εκκρεμότητες για να πάρουμε σε τρεις εβδομάδες και την επόμενη δόση των 6 δισεκατομμυρίων».

Στις 13 Μαΐου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες.

Από την προσφυγή στον μηχανισμό διάσωσης, στα μέσα του 2010, η Ελλάδα έχει ήδη πάρει 200 δισ. ευρώ και θα πάρει άλλα 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα