Η Frontex «σφραγίζει» τα σύνορα με τα Σκόπια και παίρνει μέρος στην εξακρίβωση ταυτότητας εισερχομένων

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο τέλος της εβδομάδος στη λεγόμενη «νεκρή συνοριακή ζώνη» της χώρας μας με τα Σκόπια είναι εκρηκτική.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι συμπλοκές στην Ειδομένη μεταξύ εγκλωβισμένων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, ο τραγικός θάνατος 22χρονου Μαροκινού, που χτυπήθηκε από καλώδια υψηλής τάσης όταν ανέβηκε σε τρένο και βέβαια η γενικότερη κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, με την αφόρητη πίεση των μεταναστευτικών ροών, υποχρέωσαν την Ελλάδα

να στείλει αίτημα για έκτακτη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, η Frontex ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι θα «σφραγίσει» τα χερσαία βόρεια σύνορα της χώρας, αναπτύσσοντας διεθνή δύναμη 600 ανδρών στο αμέσως προσεχές διάστημα. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα γίνεται από κοινού με τις ελληνικές αρχές και την ευρωπαϊκή δύναμη άμεσης επέμβασης η καταγραφή και ταυτοποίηση μεταναστών και προσφύγων, αλλά και ότι θα ενισχυθούν με άνδρες της Frontex τα νησιά του Αιγαίου, εκεί όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες «αποβάσεις» μεταναστών και προσφύγων με πλοιάρια από τα τουρκικά παράλια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Frontex: «Ο οργανισμός Frontex συμφώνησε με την Ελλάδα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στα σύνορα της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου ο οργανισμός θα συνδράμει με την καταγραφή των μεταναστών. Η ανάπτυξη των υπαλλήλων του οργανισμού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα».

Ωστόσο, αν και η έκρυθμη κατάσταση στην Ειδομένη φάνηκε να εκτονώνεται προσωρινά, με δεδομένο ότι εκεί βρίσκονται εγκλωβισμένοι γύρω στους 6.000 αλλοδαποί, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι στο άμεσο μέλλον θα εγκλωβιστούν πολλές περισσότερες χιλιάδες. Κι αυτό γιατί επιτρέπεται η διέλευση μόνο στους πρόσφυγες. Αυτός είναι και ο λόγος, που οι υπόλοιποι, πλην Σύρων, που δεν χαρακτηρίζονται έτσι, αντιδρούν στον διαχωρισμό και συγκρούονται μαζί τους φωνάζοντας ότι θα περνούν «ή όλοι μαζί ή κανένας»!

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι «υλοποιούμε όσα είχαμε συμφωνήσει». Ωστόσο, διατυπώνονται φόβοι ότι συγκεκριμένες χώρες προωθούν το σενάριο των κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου σενάριο που έχει απορρίψει η ελληνική κυβέρνηση. Η Κομισιόν, σε ανακοίνωσή της, έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα έχει ικανοποιήσει τρία από τα πέντε αιτήματα:

Ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, για να λάβει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες και όσους αιτούνται άσυλο.Συμφώνησε με την Frontex για επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.Υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας άμεσης Επέμβασης της Frontex στα νησιά του Αιγαίου, ώστε να ενισχυθεί η φύλαξη των εσωτερικών συνόρων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, πάνω από 50.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου, τονίζοντας πως «πρόκειται για μια τεράστια κλίμακα».

Τα είδη και οι ποσότητες που ζητάει η Ελλάδα από την Ε.Ε.

Το ελληνικό αίτημα για ευρωπαϊκή βοήθεια αποτυπώνει με αριθμούς το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ενδεικτικά ζητάμε, μεταξύ άλλων, από την ΕΕ να μας συνδράμει παρέχοντας 100 χιλιάδες υπνόσακους, άλλα τόσα αδιάβροχα, 50 χιλιάδες μάλλινες κουβέρτες, 800 κοντέινερ με θέρμανση, 26 ασθενοφόρα και 1.000 κρεβάτια. Δείτε την λίστα με το ελληνικό αίτημα που παραπέμπει σε «πολεμική» κατάσταση:

Λεωφορεία: 20Ασθενοφόρα: 26Μικρά λεωφορεία (μίνι βαν): 17Οχήματα 4χ4: 10Αντλίες νερού: 6Γεννήτριες – 6 kW Diesel μονοφασικές: 4Κοντέινερ με θέρμανση για τη φιλοξενία ανθρώπων: 800Κρεβάτια: 1.000Φορητές τουαλέτες: 100Φορητές ντουζιέρες: 50Τέντες για το χειμώνα (240m2): 500Τέντες για το χειμώνα 6-8 ατόμων: 1.000Υγειονομικά Κοντέινερ (τουαλέτες & ντουζιέρες): 90Θερμαντήρες για σκηνές με στερεά καύσιμα: 950Διαθέσιμες κουβέρτες έκτακτης ανάγκης: 80.000Ελαστικές μπότες μέχρι τα γόνατα: 2.000Αδιάβροχα: 100.000Κουβέρτες μάλλινες: 50.000Υπνόσακοι: 100.000Ψάθες: 5.000Κουκέτες: 3.000Κουτί πρώτων βοηθειών: 100.000Πλακίδια φορητού δαπέδου ασφαλείας 92 x 92 cm: 1.000
Keywords
Τυχαία Θέματα