Γιούνκερ: Φίλος και αδερφός ο Αντώνης Σαμαράς

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σε ένα άκρως φιλικό και «θερμό» κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του νέου πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε «φίλο και αδερφό»!

Το καλό κλίμα φάνηκε αμέσως μόλις έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Κομισιόν, όπου είχε θερμό εναγκαλισμό με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ οι συνεχείς χειραψίες και τα χαμόγελα περίσσευαν.

Στη συνέντευξη Τύπου,

που παραχώρησαν, ο κ. Σαμαράς δήλωσε αρχικά: «Η Ελλάδα μετά από μια μακροχρόνια ύφεση έπειτα από μία επώδυνη δοκιμασία, μετά από κοπιαστική προσπάθεια, σήμερα, βγαίνει από την κρίση». Αναφέρθηκε επίσης στις «πολύ σκληρές θυσίες» και στην «ωριμότητα» των Ελλήνων, αλλά και στην «χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που ενσαρκώνεται στον πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν «παλιό φίλο της Ελλάδας» και εξήρε την στήριξή του στη χώρα μας «την ώρα που πύκνωναν οι φωνές για την απομάκρυνσή της από το ευρώ». «Ο κ. Γιούνκερ ήταν από εκείνους που κράτησαν ακέραια την πίστη τους στις δυνατότητες της Ελλάδας και της Ευρώπης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «αποτελεί τιμή για την χώρα το γεγονός ότι η Αθήνα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του προέδρου της Κομισιόν».

«Τον κ. Γιούνκερ τον γνωρίζω προσωπικά από παλιά. Έχαιρε από τότε της εκτίμησης όλων για την εμπειρία και την προσφορά του στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Τον γνωρίσαμε όλοι όταν η κρίση έφτανε στο αποκορύφωμα της και τότε έδειξε τρεις ηγετικές αρετές: τόλμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, διορατικότητα να βλέπει μπροστά και ικανότητα να ενώνει», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι «έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ αποτελεί τον πρώτο εκλεγμένο από την ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών πρόεδρο της Κομισιόν».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Γιούνκερ, ο κ. Σαμαράς παρατήρησε ότι το πρόγραμμα που του παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «εκφράζει πολλές από τις δικές μας αγωνίες και τις αγωνίες των χωρών του νότου γενικότερα για την οικονομική ανάπτυξη, για την απασχόληση, για την αντγωνιστικότητα και για τη μεταναστευση».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Γιούνκερ, μίλησε στα γαλλικά και σε πολύ προσωπικό τόνο για τον έλληνα πρωθυπουργό αποκαλώντας τον «φίλο και αδερφό», ενώ έκανε λόγο για ανεπίσημη και φιλική επίσκεψή του στη χώρα μας.

«Προτεραιότητά μου, ως προέδρου της Επιτροπής, είναι η απασχόληση, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και χαίρομαι που πηγαίνω στην Ελλάδα για να συζητήσω τα θέματα αυτά με τον φίλο και συνάδελφό μου πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της χώρας», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ μίλησε με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά λόγια για τις έως τώρα ενέργειες της Ελλάδας στον δρόμο για την έξοδο από την κρίση, υπερτονίζοντας την «εντυπωσιακή συλλογική προσπάθεια την οποία θαυμάζει όλη η Ευρώπη, αλλά όχι οι Έλληνες». «Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στην β’ εθνική», συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ δανειζόμενος μια φράση του Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε και το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει στην Επιτροπή ο νέος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον κ. Γιούνκερ πάντως να μην αποκαλύπτει το πόστο που θα αναλάβει ο υπουργός Άμυνας.

Το άρθρο Γιούνκερ: Φίλος και αδερφός ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα