Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι πρόσφυγες δεν απειλούν τη δημόσια υγεία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου

Εδώ και 25 χρόνια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, καλύπτοντας τα κενά στην παροχή υπηρεσιών υγείας και προσφέροντας ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, όπως και σε ανθρώπους που τελούν υπό διοικητική κράτηση σε προαναχωρησιακά κέντρα.

Δύο χρόνια πριν, λόγω των αυξανόμενων αφίξεων στην Ελλάδα ανθρώπων που επιθυμούσαν να φτάσουν

σε χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης, επέκτειναν τα προγράμματά τους στη χώρα μας. Το 2015 πάνω από 856.000 άνθρωποι έφτασαν στη χώρα μας προσπαθώντας να προωθηθούν στην Ευρώπη. Οι ανάγκες τόσο για ανθρωπιστική όσο και ιατρική βοήθεια γιγαντώθηκαν, και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνέδραμαν σημαντικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του προσφυγικού «τσουνάμι» που δέχτηκε η χώρα μας, διανέμοντας 35.400 κιτ με είδη πρώτης ανάγκης, παρέχοντας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε 46.300 ασθενείς και πραγματοποιώντας 3.400 ομαδικές και ατομικές συνεδρίες ψυχικής υγείας.

Εκρηκτική η κατάσταση σε Χίο και Μυτιλήνη

Από τον Γενάρη του 2016 περισσότεροι από 157.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα και περίπου 400 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Σήμερα, σύμφωνα με το συντονιστικό για το προσφυγικό της κυβέρνησης, ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων στη χώρα μας ξεπερνά τους 60.000, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου οι πρόσφυγες ανέρχονται πάνω από τις 14.000, με τη Μυτιλήνη και τη Χίο να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο νησί έχουν εγκλωβιστεί 5.942 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι εγκαταστάσεις έχουν χωρητικότητα για 3.500 ανθρώπους. Στο νησί της Χίου, αν και οι εγκαταστάσεις δεν έχουν προδιαγραφές για να φιλοξενήσουν περισσότερα από 1.100 άτομα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί 3.684 άνθρωποι.

Εκρηκτικό λοιπόν παραμένει το σκηνικό στα κέντρα φιλοξενίας, αφενός λόγω του συνωστισμού και των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης και αφετέρου λόγω της τεράστιας ταλαιπωρίας αυτών των ανθρώπων, που φαίνεται να έχουν «κολλήσει» για τα καλά στη χώρα μας. Τα επεισόδια, όπως είναι αναμενόμενο, δεν θα μπορούσαν να λείπουν μέσα σε αυτό το έντονο κλίμα δυσαρέσκειας που έχει δημιουργηθεί και είναι άλλοτε μεγαλύτερης και άλλοτε μικρότερης έντασης. Η πρόσφατη φωτιά, κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια, αλλά και ο βιασμός ενός 16χρονου Πακιστανικής καταγωγής από ομοεθνείς του, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί.

Με τη Διεθνή Αμνηστία να χαρακτηρίζει την Ελλάδα «αποθήκη» προσφύγων και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων σε περιοχές όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες να είναι, σχεδόν, καθημερινό φαινόμενο, η ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση είναι επιτακτική.

Οι πρόσφυγες δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία

Ντόμινο αντιδράσεων προκάλεσε και η άρνηση ορισμένων συλλόγων γονέων και κηδεμόνων να δεχθούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Παρότι η φοίτηση στο σχολείο είναι ατομικό δικαίωμα κάθε παιδιού, κάποιοι προβάλλοντας τις «υγειονομικές τους ανησυχίες» προσπαθούν να τους στερήσουν αυτό το δικαίωμα. Σε Ωραιόκαστρο, Φιλιππιάδα και Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τα παιδιά των προσφύγων δεν ήταν ευπρόσδεκτα στο σχολείο σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις των εν λόγω συλλόγων. «Δεν είναι εμβολιασμένοι σύμφωνα με το εθνικό μας σύστημα εμβολιασμού και είναι άγνωστο αν είναι έστω εμβολιασμένοι από το περιβάλλον που προέρχονται», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας.

Ελένη Κάκαλου, Ιατρός Λοιμωξιολόγος, Αντιπρόεδρος Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Στο κατά πόσο διακυβεύεται ή όχι η δημόσια υγεία λόγω των προσφύγων έρχεται να απαντήσει η αντιπρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και ιατρός λοιμωξιολόγος κα Ελένη Κάκαλου. «Δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας, τα παιδιά αυτά είναι εμβολιασμένα. Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, εμβολιάσαμε τα παιδιά στην Ειδομένη με τρία εμβόλια που καλύπτουν 10 νοσήματα, ώστε μετέπειτα να ενταχθούν στον τακτικό εμβολιασμό όπως τα ελληνόπουλα. Κάθε παιδί εφοδιάζεται με τη διεθνή κάρτα εμβολιασμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εμβολιάσαμε περισσότερα από 7.000 παιδιά» επισημαίνει.

7000 εμβολιασμοί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Τα 7.000 παιδιά που εμβολιάστηκαν σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ήταν ηλικίας από 6 εβδομάδων έως 15 ετών. Η θωράκιση αφορούσε σε δέκα κοινές παιδικές ασθένειες (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκίτης, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, αιμόφιλος ινφλουέντσας, ηπατίτιδα Β, πολιομυελίτιδα και πνευμονόκοκκο). Οι μαζικοί αυτοί εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν στην Ειδομένη, το Πολύκαστρο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τον Κάτσικα, τη Φανερωμένη, την Κόνιτσα, τα Δολιανά, το Τσεπέλοβο, τη Φιλιππιάδα, το Λαύριο, τον Άγιο Ανδρέα, τις Θερμοπύλες, το Ελληνικό, τον Ελαιώνα, τον Πειραιά, την Ραφήνα και την Ελευσίνα.

Παράλληλα, σημειώνεται πως το επόμενο χρονικό διάστημα η εκστρατεία αυτή θα συνεχιστεί και σε άλλους χώρους φιλοξενίας προσφύγων σε όλη την Ελλάδα.

Εμβολιασμένα είναι και τα ελληνόπουλα, όπως υπογραμμίζει η κα Κάκαλου: «Έρευνα του 2012 δείχνει ότι το 90% των ελληνόπουλων είναι εμβολιασμένα. Γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν πρόκειται να κολλήσουν κάτι από τους πρόσφυγες». Όσο αφορά στις ανησυχίες των γονέων για ασθένειες, όπως η ελονοσία, η αντιπρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι κατηγορηματική: «Η ελονοσία μεταδίδεται μόνο από τα κουνούπια, αφορά σε συγκεκριμένες περιοχές που ελέγχονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ και δεν έχει να κάνει με τους πρόσφυγες».
Για τον συνωστισμό που έχει δημιουργηθεί στα κέντρα φιλοξενίας και κατά πόσο αυτό ευνοεί την μετάδοση νοσημάτων επισημαίνει: «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε για τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί πόσο μάλλον για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Τα θέματα υγείας στις δομές προσφύγων σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης και αφορούν κυρίως τους ίδιους τους πρόσφυγες. Αν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, σωστός αερισμός, πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι, πρόσβαση σε καθαρή τροφή και νερό δεν κινδυνεύει κανείς».

Άλλος ένας μύθος που θέλει τους πρόσφυγες να έχουν φυματίωση έρχεται να καταρριφθεί από τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Συγκεκριμένα, δεν έχει σημειωθεί έξαρση στην Ελλάδα, ενώ από τους 100.000 ασθενείς που εξέτασαν οι ΓΧΣ το 2015, εντοπίστηκαν μόνο τρία περιστατικά φυματίωσης, τα οποία ήταν ήδη διαγνωσμένα πριν φθάσουν στην Ελλάδα και λάμβαναν θεραπεία. Όλα τα «ύποπτα» περιστατικά παραπέμπονται στα νοσοκομεία λόγω πρωτοκόλλου από τους γιατρούς οποιασδήποτε οργάνωσης χωρίς αυτό να συνεπάγεται απαραίτητα ότι υπάρχει νέο κρούσμα, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει επιφορτιστεί με την επιδημιολογική παρατήρηση στους χώρους όπου διαμένουν πρόσφυγες.

Φωτογραφίες:Pierre-Yves Bernard/MSF

Το άρθρο Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι πρόσφυγες δεν απειλούν τη δημόσια υγεία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα