Για τον γύρο του κόσμου ξεκίνησε σήμερα το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2

Το γύρο του κόσμου ξεκίνησε σήμερα, με αφετηρία το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το μόνο καθαρά τροφοδοτούμενο με ηλιακή ενέργεια αεροπλάνο, το Solar Impulse 2. Πρόκειται για μια πτήση η οποία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της αεροπλοϊας ως προς την χρήση ορυκτών καυσίμων στο μέλλον.

Το Solar Impulse 2 είναι μονοθέσιο και έχει άνοιγμα φτερών 72 μέτρα, μεγαλύτερο δηλαδή από ένα τζάμπο τζετ 747, όμως ζυγίζει μόλις 2,3 τόνους. Το αεροσκάφος που πιλοτάρει ο Ελβετός

πιλότος Αντρέ Μπόρσχμπεργκ, απογειώθηκε στις 7:12 τοπική ώρα ( 5:12 ώρα Ελλάδας) από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για το πρώτο εγχείρημα να κάνει τον γύρο του κόσμου χωρίς ούτε μια σταγόνα ορυκτών καυσίμων.

Το ηλιακό αεροσκάφος θα έχει ως πρώτο του προορισμό την πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ στην οποία θα φτάσει προς το σούρουπο σήμερα, ενώ επόμενος προορισμός του είναι η Ινδία. Μέσα στους επόμενους πέντε μήνες θα περάσει από τους δύο μεγάλους Ωκεανούς, τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό αλλά και από όλες τις Ηπείρους, ενώ έχει προβλεφθεί να υπάρξει και δεύτερος πιλότος, ο επίσης Ελβετός Μπερτράντ Πικάρ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Solar Impulse-2 λαμβάνει ισχύ από 17.000 ηλιακά κύτταρα που ευθυγραμμίζονται στην κορυφή των γιγαντιαίων φτερών του. ενώ ενεργειακές μπαταρίες λιθίου, χρησιμοποιούνται ως συλλέκτες ενέργειας για τις ώρες της νυχτερινής πτήσης. Οι μπαταρίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο όταν το ηλιακό αεροσκάφος εξ αιτίας της αργής ταχύτητας του θα πρέπει να διασχίσει τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό μέσα στο σκοτάδι χωρίς επιλογή στάσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα