Γεγονός η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Κάλλιο αργά…
Η πολυσυζητημένη στους κόλπους της Ευρωπαίκής΄Ενωσης Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, είναι πλέον, προ των πυλών της δημιουργίας της.
Η σύστασή της αποφασίστηκε από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαίκή Επιτροπή και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο.

Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για τη συγκρότηση και την έναρξη της λειτουργίας ενός ενισχυμένου οργανισμού, αρχής γενομένης από αυτό το καλοκαίρι.
Η

Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αποτελέσει έναν νέο ενισχυμένο οργανισμό, που θα στηρίζεται, στις βάσεις που έχει θέσει ο Frontex, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να αξιοποιεί εφεδρικά προσωπικό και εξοπλισμό
Τα κράτη-μέλη θα εξακολουθήσουν να έχουν τον έλεγχο και την ευθύνη για τα σύνορά τους.
Θα εξακολουθήσουν επίσης να έχουν την ευθύνη για την καθημερινή διαχείριση των εξωτερικών τους συνόρων.
Αλλά όταν κρίνεται αναγκαίο, προβλέπεται στη συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα παράσχει υποστήριξη σε όλα τα κράτη μέλη και θα είναι σε θέση να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει τις αδυναμίες προληπτικά, και όχι όταν είναι ήδη πολύ αργά, όπως συνέβη με την ελληνική περιπέτεια στο θέμα των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε : «Η συμφωνία για την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής δείχνει πως η Ευρώπη είναι σε θέση να δράσει άμεσα και αποφασιστικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις. Η Επιτροπή συνεργάζεται εποικοδομητικά με τους εταίρους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο από τότε που υποβλήθηκε η πρόταση τον περασμένο Δεκέμβρη και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, καθώς και τον Επίτροπο Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για το αδιάλειπτο έργο τους σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό εγχείρημα που θα δείξει στον κόσμο ότι από εδώ και στο εξής, η Ευρώπη θα διαχειρίζεται την προστασία των συνόρων της ως μια κοινή αποστολή αλληλεγγύης.»

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Η Ευρώπη με αυτή την απόφαση έκανε ένα βήμα εμπρός. Κάτι τέτοιο φαινόταν αδύνατο πριν από μερικά χρόνια, ότι μέσα σε 6 μήνες μόνο θα συμφωνούσαμε σε κάτι τόσο φιλόδοξο -και όλα τα Κράτη-Μέλη συμφώνησαν με τη πρότασή μας. Έχουμε περισσότερη Ευρώπη σήμερα, με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Δίνουμε ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Τα κοινά εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορά μας θα προστατεύονται αποτελεσματικά. Πλέον επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη και στην κοινή δράση για την προστασία τους».

Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, όπως ανήγγειλε ο Πρόεδρος Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2009, αποτελεί μέρος των μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση προκειμένου να ενισχυθεί η διαχείριση και η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 15 Δεκεμβρίου του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νομοθετική πρόταση για την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα αναβαθμίζει τον Frontex.

Το άρθρο Γεγονός η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα