Γάτες συμπεριφορά: Ο καλύτερος σύμβουλος ζωής που θα μπορούσατε να έχετε

Η γάτα έχει έναν ξεχωριστό τρόπο που εκφράζει τα συναισθήματά της, στον άνθρωπό της. Και δείχνει την αγάπη και τη στοργή της με διάφορες συμπεριφορές. Επίσης, υπάρχει τρόπος που μπορείτε να «πείτε σ’ αγαπώ» στη γατούλα σας. Και να το καταλάβει. Κι αν εκδηλώσει προβλήματα συμπεριφοράς, αναζητήστε την αιτία. Πάντα υπάρχει λόγος. Γνωρίστε λοιπόν, από την Αμαλία Μόερμαν Παυλίδη, ομοιοπαθητικό ζώων, τη μοναδική προσωπικότητα της γάτας. «Οι συναισθηματικές ανάγκες της γάτας σας βασίζονται στην προσωπικότητα της, στην ηλικία, αλλά και στον τρόπο ζωής της. Μια γάτα μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από

μια άλλη. Κάθε μια, όπως και κάθε οργανισμός, έχει τη δική της μοναδική προσωπικότητα».

«Ο άνθρωπος διαφέρει από τα άλλα έμβια όντα γιατί ανέπτυξε τον προφορικό λόγο για να μπορεί να επικοινωνεί με τους ομοίους του, έτσι ώστε να εκφράζει –μεταξύ άλλων- τα συναισθήματα του, όπως και με τις εκφράσεις του προσώπου του. Τα ζώα όμως, μας δείχνουν με τους δικούς τους τρόπους τα συναισθήματα τους. Η γάτα έχει τα ίδια συναισθήματα με τον άνθρωπο. Η γάτα μπορεί να νιώσει ψυχικό τραύμα, θλίψη, πόνο, χαρά, μελαγχολία, ζήλια, αγάπη. Μία γάτα μπορεί, να έχει αυξημένη σεξουαλική διάθεση και ψυχικές διαταραχές. Μπορεί να είναι εσωστρεφής χαρακτήρας ή φιλική και εξωστρεφής!», αναφέρει Αμαλία Μόερμαν Παυλίδη. Παρατηρώντας, λοιπόν, αυτά τα ιδιαίτερα και υπέροχα πλάσματα παίρνουμε 7 βασικά μαθήματα ζωής. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

1. Αρκείται στα λίγα

Λιγότερα πράγματα σημαίνει λιγότερη κατανάλωση. Λιγότερη κατανάλωση σημαίνει λιγότερο άγχος. Λιγότερο άγχος σημαίνει καλύτερη ζωή. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε την τάση να δημιουργούμε συνέχεια ανάγκες από το πουθενά. Θέλουμε τα τελευταία gadgets που υπάρχουν, τα πιο μοδάτα ρούχα που είδαμε, ό,τι έχει ο διπλανός μας. Απίστευτα κουραστικό δεν είναι; Παρατηρήστε τις γάτες που σας δείχνουν το δρόμο: Δεν χρειαζόμαστε όλα αυτά για να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή. Οι γάτες είναι ολιγαρκή πλάσματα και μας το δείχνουν με όλους τους τρόπους. Πόσες φορές δεν νομίσαμε ότι θα ξετρελαθούν με κάποιο νέο παιχνίδι που τους πήγαμε ενώ εκείνες το αγνόησαν επιδεικτικά και έτρεξαν να παίξουν με ένα χαρτί που μας έπεσε; Πόσες φορές δεν τους φέραμε το πιο ωραίο κρεβατάκι και εκείνες δεν του έριξαν ούτε μία ματιά και έτρεξαν να μπουν σε ένα χάρτινο κουτί που είχαμε για πέταμα;

2. Ακούει το σώμα της

Το να ακούμε το σώμα μας και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του είναι ο καλύτερος τρόπος να ζούμε. Δυστυχώς είμαστε τόσο πολυάσχολοι που έχουμε σταματήσει να ακούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του. Οι μέρες μας είναι γεμάτες από ατελείωτες ώρες στο γραφείο, από ψώνια, από μαγείρεμα από δουλειές και διάφορες υποχρεώσεις. Έτσι όταν θέλουμε απεγνωσμένα να κοιμηθούμε, επειδή το σώμα και το μυαλό μας αισθάνονται εξαντλημένα, δεν μπορούμε να το κάνουμε. Φαντάζεστε να πλησιάζετε τον προϊστάμενό σας λέγοντάς του ότι δεν θα είστε στη σύσκεψη επειδή πάτε να πάρετε έναν υπνάκο

Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν να λογοδοτήσουν σε κανέναν, δεν έχουν να μαγειρέψουν γεύματα και έχουν τις λιγότερες υποχρεώσεις από οποιονδήποτε άλλον γνωρίζουμε. Και φυσικά, χρειάζονται 12 έως 16 ώρες ύπνου την ημέρα για να διαχειριστούν την ενέργειά τους, κάτι που εμείς και να θέλαμε, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε. Λογικό, ωστόσο, οι γάτες μας υπενθυμίζουν με τον καλύτερο τρόπο ότι δεν πρέπει να αγνοούμε τα σημάδια sos που εκπέμπει ο οργανισμός μας. Για αυτό ας βάλουμε λίγες στιγμές ξεκούρασης, που τόσο έχουμε ανάγκη, μέσα στη μέρα μας.

3. Φτιάχνει ένα κρεβάτι από οτιδήποτε

Οι γάτες είναι μάστορες του αυτοσχεδιασμού όταν πρόκειται να επιλέξουν ένα σημείο για να χαλαρώσουν. Δεν χρειάζονται κάποιο μοντέλο στρώματος που να έχει αφρό μνήμης, δεν χρειάζονται μαξιλάρι από πούπουλα ή ρυθμιζόμενο στρώμα. Στην πραγματικότητα, τις βλέπουμε να κοιμούνται ακόμα και στο πιο άβολο σημείο και σκεφτόμαστε: «Πώς στο καλό βολεύεται και κοιμάται εκεί;» Εδώ είναι όμως όλο το μυστικό. Οι γάτες μπορούν να σταματήσουν, να πέσουν και να κοιμηθούν σε ανύποπτο χρόνο, αξιοποιώντας στο έπακρο οποιαδήποτε επιφάνεια βρίσκεται κάτω από τα πόδια τους. Και να είναι μια χαρά. Μήπως οι περισσότερες ανάγκες μας δεν είναι στην πραγματικότητα ανάγκες; Μήπως ένας υπνάκος σε μια στοίβα από ζεστές πετσέτες να είναι τόσο παραδεισένιος όσο τον κάνουν να φαίνεται οι γάτες;

4. Η ρουτίνα του μπάνιου και του καλλωπισμού της είναι απλές

Πολλοί από εμάς κάνουμε διάφορες τελετουργίες όταν πρόκειται για το ντους ή την περιποίηση του δέρματός μας. Στο δε ντουλάπι του μπάνιου μας έχουμε όλα τα προϊόντα σώματος και μαλλιών που έχει μέσα ένα κατάστημα. Τα οποία φυσικά είναι περιττά. Οι γατούλες χρησιμοποιούν το πιο φυσικό προϊόν που έχουν στη διάθεσή τους, που δεν είναι άλλο από το σάλιο τους. Είναι καθαριστικό, φιλικό προς το περιβάλλον, και ατελείωτο. Και όταν τελειώνουν τον καλλωπισμό τους, γουργουρίζουν από ικανοποίηση. Όχι, δεν σας προτείνουμε να κάνετε το ίδιο. Σας λέμε απλά ότι με λίγα και απλά πράγματα μπορούμε να έχουμε το ίδιο-ή και καλύτερο-αποτέλεσμα.

5. Ζει την κάθε στιγμή

Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από το ζωάκι μας. Οι γάτες ζουν το τώρα με όλο τους το είναι. Σαν να μην υπάρχει χτες και αύριο. Αντίθετα εμείς χάνουμε τη στιγμή καθώς αναλωνόμαστε στο να προγραμματίζουμε μονίμως πράγματα, στο να αναπολούμε το παρελθόν ή στο να γκρινιάζουμε για ό,τι μας συμβαίνει. Το τώρα δεν ξανάρχεται, οπότε απολαύστε το. Οι γάτες μάλλον κάτι ξέρουν.

6. Επιμένει και στο τέλος νικά

Οι γάτες επιμένουν μέχρι τελικής πτώσεως -δικής μας φυσικά. Ζητούν να τους δώσουμε κάτι και δεν σταματούν αν δεν το πάρουν. Το μυαλό τους είναι κολλημένο στο στόχο τους. Είτε αυτό είναι λιχουδιά είτε χάδι είτε παιχνίδι είτε οτιδήποτε άλλο. Η δύναμη της επιμονής είναι ένα από σημαντικότερα μαθήματα στη ζωή. Η επιμονή δεν αφήνει την απογοήτευση να νικήσει και παλεύει να βρει φως ακόμα και όταν όλα γύρω είναι σκοτάδια.

7. Δείχνει την αγάπη

Όπως συμβαίνει και με τους σκύλους έτσι γίνεται και με τις γάτες. Μας αγαπούν και το δείχνουν. Ακόμα και όταν τις μαλώνουμε. Η αγάπη τους είναι ατελείωτη και ανιδιοτελής. Πόσο σπουδαίο είναι αυτό! Και πόσο καλό κάνει στην υγεία μας όταν αποφασίσουμε να το εφαρμόσουμε και εμείς με τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας.

Πηγή: Protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάτες,gates