Γ. Στουρνάρας : 86 δισ το κόστος της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Εξαιρετικά αποκαλυπτικός για τις συνέπειες πολιτικές και οικονομικές, της διαπραγμάτευσης του περασμένου καλοκαιριού με του δανειστές, ήταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Στουρνάρας, μιλώντας στην Βουλή.

Στα 86 δισ ανήλθε το κόστος της διαπραγμάτευσης

Ο Γ. Στουρνάρας

έκανε εκτενή αναφορά στις συνέπειες της κυβερνητικής διαπραγμάτευσης, με επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών τον Γ. Βαρουφάκη , κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, υποστηρίζοντας, ότι αυτές οδήγησαν στο Τρίτο Μνημόνιο, εξέλιξη «που κανείς δεν ήθελε», όπως είπε, ενώ ταυτόχρονα είχε τεράστιο κόστος για τους Έλληνες πολίτες, προσεγγίζοντας ακόμη και ξεπερνώντας το ποσό των 86 δισ ευρώ.

Σε σύγκριση που έκανε μεταξύ των ετών 2014 και 2015, υποστήριξε πως κατά το 2014 η οικονομία είχε εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είχε παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα ενώ προδιαγράφονταν ως εφικτό γεγονός η έξοδος στις αγορές. Η μορφή διαπραγμάτευσης που επέλεξε η κυβέρνηση το 2015 «δεν απέδωσε» υποστήριξε, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, την επιβολή capital controls , και την μαζική εκροή καταθέσεων.

Η πολιτική της κυβέρνησης, όπως εμφατικά τόνισε, «εξανέμισε τις θυσίες των Ελλήνων και γύρισε την χώρα δύο χρόνια πίσω». Ωστόσο αξιολόγησε ως θετική την μετέπειτα στροφή της κυβέρνηση σε μια διαφορετική μορφή διαπραγμάτευσης, που έχει θέσει τις βάσεις για την αναστροφή του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, ώστε η ελληνική οικονομία να εισέλθει ξανά σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» για το 2017

Σε ότι αφορά στην ενεργοποίηση του «κόφτη» ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί εντός του 2017, ενώ σε ότι αφορά στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπερκερασθεί ο στόχος του 0,5%, και ίσως ξεπεραστεί κατά πολύ.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστου Μαντά αναφορικά με τον «αφελληνισμό» των ελληνικών τραπεζών λόγω της εισδοχής σε αυτές ξένων funds, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως δεν συμμερίζεται τέτοιου είδους ανησυχίες, ενώ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά θετική την πιθανότητα του ερχομού στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα, ξένων funds που θα συμβάλλουν στην αύξηση της ρευστότητας της οικονομίας.

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι » δεν θεωρεί κοράκια τα ξένα funds» , αν και παραδέχθηκε ότι οι οικονομικές συνθήκες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο δεν είναι οι κατάλληλες για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια.

Σε ότι αφορά στο Plan X στο οποίο αναφέρθηκε διεξοδικά ο Τ. Γκάλμπρεϊθ στο πρόσφατο βιβλίο του, που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, αρκέστηκε να δηλώσει πως «είτε είναι αλήθεια όσα γράφονται, είτε αποτελούν ματαιότητες του συγγραφέα».

Το άρθρο Γ. Στουρνάρας : 86 δισ το κόστος της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα