Γ. Μαυραγάνης: «Η Ελλάδα δεν θα γίνει Μπανανία»

Τις προσπάθειες της παρούσας κυβέρνησης για να συνεχίσει η χώρα «στον δρόμο της Δυτικής κοινωνίας» επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στην Βουλή αναφέροντας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «Μπανανία η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ποτέ».

Ο υφυπουργός, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών για την κύρωση σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ για φορολογικά θέματα, άσκησε κριτική στις ενστάσεις

του ΣΥΡΙΖΑ για την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων λέγοντας ότι «πρέπει να αποφασίσετε εάν θέλετε την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. ή όχι. Εφόσον είμαστε μέλη της Ε.Ε. πρέπει να εφαρμόζουμε τις αρχές της. Η κίνηση κεφαλαίων είναι θεμελιώδης αρχή της Ε.Ε. και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις όπως αυτή της Κύπρου».

Αναφορικά με την υπό κύρωση σύμβαση είπε πως αποτελεί «αποτελεσματικό εργαλείο για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών. Δημιουργείται νέο περιβάλλον συνεργασίας που επωφελούνται αρκετά κράτη όχι μόνο μέλη ΟΑΣΑ. Συνολικά 45 κράτη έχουν υπογράψει, 19 εκ των οποίων της Ε.Ε.. Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που δεν έχουν υπογράψει είναι η Κύπρος και το Λουξεμβούργο»

Για τις offshore είπε ότι «στην Ελλάδα όλο το ελεγκτικό σύστημα έχει πλέον μπει σε φάση αναδιάρθρωσης για καλύτερα αποτελέσματα ενώ αναμένεται να προσλάβουμε 200 ελεγκτές μέσω ΑΣΕΠ». Σημείωσε επίσης ότι μετά τα δημοσιεύματα περι ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρίες με έδρα τις Παρθένους Νήσους έδωσε εντολή στο ΣΔΟΕ για ελέγχους.

Επιπροσθέτως ο κ. Μαυραγάνης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διάταξη στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο για την φορολόγηση των εξωχώριων εταιριών.

Συγκεκριμένα είπε: «εξετάζεται η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία, ειδικής νομοθεσίας για τις εξωχώριες. Όταν δηλαδή διαπιστώνεται ότι ο κάτοχος της εταιρίας έχει μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα θα φορολογούνται τα έσοδα της εταιρίας από την χώρα κατοικίας του. Πιστεύω ότι στο επόμενο σχέδιο νόμου για φορολογικά θέματα που ετοιμάζουμε θα ενταχθεί η εν λόγω ρύθμιση».

Επίσης, ο υφυπουργός στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι «η φοροδιαφυγή δεν είναι ελληνικό φαινόμενο όπως κάποιοι μας έλεγαν» σχόλιο που από τα μέλη της επιτροπής ερμηνεύτηκε ως σπόντα προς την κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου μιας και σήμερα συμπληρώνονται 3 χρόνια από τις εξαγγελίες για ένταξη στο Μνημόνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα