Φθηνότερες τιμές για 1.200 φάρμακα

Μειώνεται η τιμή συνολικά 1.200 φαρμάκων από σήμερα (Δευτέρα), καθώς τίθεται σε ισχύ το νέο διορθωτικό δελτίο τιμών. Αν και το νέο δελτίο θα φέρει οικονομική «ανάσα» στους ασφαλισμένους, οι φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι οι μειώσεις θα επιφέρουν ελλείψεις στην αγορά φαρμάκου. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες που επιτυγχάνεται πτώση τιμών, με αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση για τα ταμεία.

Σύμφωνα

με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, η μείωση μεσοσταθμικά είναι της τάξεως του 10% και θα εξοικονομηθούν για τα ασφαλιστικά ταμεία 30 εκατ. ευρώ ετησίως. «Πετυχαίνοντας τους στόχους της φαρμακευτικής δαπάνης, οι πολίτες παίρνουν φθηνότερα φάρμακα και η αγορά εισέρχεται σε μία φάση ισορροπίας και σταθερών κανόνων», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εταιρείες φαρμάκων θεωρούν πως στο νέο δελτίο υπάρχει σωρεία λαθών και στην πράξη δεν εξετάστηκαν οι ενστάσεις που υπέβαλαν στο προηγούμενο δελτίο του Νοεμβρίου. Από τη μεριά τους οι φαρμακοποιοί εκτιμούν πως από την εφαρμογή του νέου δελτίου τιμών θα έχουν απώλεια χιλιάδων ευρώ, αφού αγόρασαν τα φάρμακα σε αυξημένη τιμή και θα τα πουλήσουν με μειωμένη.

Μέχρι το τέλος του μήνα, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε νέα ανακοστολόγηση φαρμάκων, που αποτελεί και δέσμευση προς την τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα