«Φρένο» στη λαθρομετανάστευση σχεδιάζει η κυβέρνηση

Στο σχέδιο της κυβέρνησης να βάλει «φρένο» στην εισροή παράνομων μεταναστών στη χώρα με τη δημιουργία κλειστών χώρων υποδοχής και απελάσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Διπλή πρόκληση: Οικονομική κρίση και μετανάστευση».

«Όποιος λαθρομετανάστης συλλαμβάνεται από την Αστυνομία στις εισόδους της χώρας, θα οδηγείται στους χώρους υποδοχής και θα παραμένει εκεί μέχρι να απελαθεί εκτός εάν πληροί τα κριτήρια και του χορηγηθεί άσυλο». Για τη δημιουργία των χώρων υποδοχής θα αξιοποιηθούν κυρίως εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, όπως ανέφερε ο

υπουργός.
«Παρά τις κοντόφθαλμες αντιδράσεις, οι χώροι αυτοί θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών που σήμερα εξεγείρονται στην ιδέα», σχολίασε ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Εκτίμησε μάλιστα πως χρειάζονται εγκαταστάσεις για περίπου 5.000-6.000 άτομα στον Έβρο και τουλάχιστον 30.000 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
«Το αποτέλεσμα της ελλιπούς λειτουργίας των επιτροπών είναι ότι οι αιτήσεις για άσυλο αργούν να εξεταστούν, οι αιτούντες άσυλο γυρίζουν ελεύθεροι σε όλη τη χώρα και εκ των υστέρων είναι πρακτικώς αδύνατον να εντοπιστούν», είπε αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση και με δεδομένο πως εκκρεμεί η εξέταση 30.000 παλαιών αιτήσεων και καθημερινά προστίθενται άλλες 150 με 200 νέες αιτήσεις. «Προτεραιότητα στις απελάσεις θα δοθεί σε ομάδες υψηλής επικινδυνότητας για δημόσια τάξη και δημόσια υγεία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος ανέφερε πως «με βάση τα στατιστικά δεδομένα προκύπτει ότι οι μετανάστες συμμετέχουν σε ποσοστό πολλαπλάσιο του αριθμού τους σε βίαια εγκλήματα ανθρωποκτονιών, ληστειών, βιασμών».

Keywords
Τυχαία Θέματα