Φόβοι για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Η έκθεση με τίτλο «Χαμηλώστε τη Θερμοκρασία» που πραγματοποιήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, εξετάζει το σενάριο ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου μέσα στα επόμενα 20 χρόνια και κατά 4 βαθμούς έως τα τέλη του αιώνα, εάν δεν γίνουν σοβαρές προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι θερμοκρασίες σήμερα είναι κατά 0,8 υψηλότερες σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης στη νότια και νοτιοανατολική Ασία καθώς

και στην υποσαχάρια Αφρική, όπου «οι ελλείψεις τροφίμων θα γίνουν συχνότερες», όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας αρμόδια για τη βιώσιμη ανάπτυξη Ρέιτσελ Κάιτ. «Στη νότια Ασία, οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα κάποιες περιοχές να βρεθούν κάτω από το νερό και άλλες χωρίς αρκετό νερό για παραγωγή ενέργειας, άρδευση ή κατανάλωση».

Στην υποσαχάρια Αφρική, ξηρασίες και καύσωνες θα καταστήσουν εντελώς άγονο το 40% των εκτάσεων που σήμερα υποστηρίζουν καλλιέργειες αραβοσίτου, προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης. «Στη νοτιοανατολική Ασία, η απώλεια κοραλλιογενών υφάλων θα μπορούσε να συρρικνώσει τα ιχθυαποθέματα, καθιστώντας τις παραθαλάσσιες κοινότητες και πόλεις πιο ευάλωτες σε όλο και πιο βίαιες καταιγίδες και κατολισθήσεις, αλλά και επηρεάζοντας τον τουρισμό», συμπλήρωσε η Κάιτ.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης αποσκοπεί στην άσκηση πιέσεων στην κατεύθυνση του περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέσω μιας νέας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα, η οποία αναμένεται να αντικαταστήσει το πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο έως το 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα