Πάρτε ασπιρίνη και μειώστε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου

Η ασπιρίνη δεν γιατρεύει μόνο τον πονοκέφαλο, αλλά προστατεύει και το έντερο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η λήψη ασπιρίνης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα καθιστά κατά 27% λιγότερο πιθανή την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου στη διάρκεια μιας περιόδου 30 ετών, σε σχέση με όσους παίρνουν ασπιρίνη σπάνια ή καθόλου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο Άντριου Τσαν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης εξέτασαν τις περιπτώσεις 127.000

ανθρώπων από τη δεκαετία του ΄80 έως το 2012.

Σε όσους δεν έπαιρναν ασπιρίνη συχνά, υπήρξαν 40,2 διαγνώσεις καρκίνου ανά 100.000 άτομα, έναντι μόνο 30,5 διαγνώσεων ανά 100.000 μεταξύ όσων ελάμβαναν τακτικά ασπιρίνη. Όσοι έπαιρναν 6- 12 ασπιρίνες εβδομαδιαίως είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης αυτού του καρκίνου. Εντούτοις, η ασπιρίνη δεν αποτελεί «ασπίδα» για όσους στο DNA τους έχουν μετάλλαξη του γονιδίου BRAF, οι οποίοι υπολογίζονται στο 10% έως 15% όσων έχουν καρκίνο του εντέρου.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ασπιρίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται τακτικά χωρίς το γνωρίζει ο γιατρός, καθώς μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως αιμορραγία.

Keywords
Τυχαία Θέματα