Φοβερό! Το 60% του μισθού «εξατμίζεται» σε φόρους και εισφορές

Σε δυσθεώρητο ύψος έχουν φτάσει οι επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πάνω από τον μισό μισθό των εργαζομένων… εξαφανίζεται σε εισφορές και φόρους ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα με τα νέα «δωράκια» που περιλαμβάνονται στο φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», αναφέρεται χαρακτηριστικά πως με τα μέτρα-φωτιά που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους πιστωτές για να κλείσει η αξιολόγηση, τα έξι από τα δέκα ευρώ του μισθού θα

καταλήγουν σε φόρους και εισφορές!

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του 2014 (ΟΟΣΑ), ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά έδινε για φόρους και εισφορές το 43,4% του μισθού του.

«Μαύρο» το 2016

Τα μαντάτα είναι άσχημα για το 2016 με τα πρόσθετα βάρη στη φορολογία εισοδήματος να τραβούν την… ανηφόρα.

Οι τελευταίες πληροφορίες από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο ότι τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 9.100 ευρώ θα πληρώσουν περισσότερο φόρο, ενώ επιβαρυμένη θα είναι και η έκτακτη εισφορά.

Αυξημένες θα είναι και οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους αν οι δανειστές αποδεχθούν τις σχετικές κυβερνητικές εισηγήσεις. Εν ολίγοις, η συνολική επιβάρυνση από εισφορές και φόρους θα αγγίζει το 60% του μισθού!

Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προκαλεί κοινωνική «θύελλα», προβλέπεται αύξηση των εισφορών κατά μία, ή ακόμη και κατά μισή μονάδα. Διαφορετικά δεν καλύπτεται το έλλειμμα του ΕΤΕΑ (σήμερα 650 εκατ. ευρώ) το οποίο υπολογίζεται ότι θα φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη το διάστημα 2018 – 2024.

Επιβάλλεται, επίσης, εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών (από 1.1.2017).

Οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση έως 50%. Στους νέους επιστήμονες θα επιβληθεί συντελεστής 14% για τα πρώτα δύο χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους και 17% για τα τρία επόμενα χρόνια.

Πρώτοι στον ΟΟΣΑ στις κρατήσεις!

Τα απίστευτα ποσοστά κρατήσεων αναδεικνύουν έχουν κάνει την Ελλάδα από το 2014 παγκόσμια πρωταθλήτρια στον συγκεκριμένο τομέα.

-Το υψηλό ποσοστό από τον μισθό εργαζομένου με δύο παιδιά που πάει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα των φορολογικών συντελεστών στη χώρα μας. Η στατιστική του ΟΟΣΑ ανέδειξε την ελληνική παγκόσμια πρωτιά: ο Έλληνας εργαζόμενος με δύο παιδιά πληρώνει το 43,4% του μισθού του σε κρατήσεις, ποσοστό που είναι και το υψηλότερο μεταξύ των χωρών του Οργανισμού.

-Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 9,9% (στοιχεία 2014), με την Ελλάδα να βρίσκεται στο 16%. Στην κατάταξη των χωρών – μελών καταλαμβάνουμε την 6η υψηλότερη θέση, καθώς μας ξεπερνούν μόνο η Σλοβενία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Πολωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα