Φωτοβολταϊκό κύτταρο εξ ολοκλήρου από άνθρακα

Μια εναλλακτική πρόταση ανέπτυξαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, οι οποίοι δημιούργησαν το πρώτο φωτοβολταϊκό κύτταρο εξολοκλήρου από άνθρακα.

«Ο άνθρακας έχει το πλεονέκτημα της υψηλής απόδοσης με χαμηλό κόστος. Πρόκειται για την πρώτη γνωστή προσπάθεια δημιουργίας φωτοβολταϊκού κυττάρου μόνο από άνθρακα», αναφέρει η καθηγήτρια χημικής μηχανικής και επικεφαλής της έρευνας, Ζενάν Μπάο.

Σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά στοιχεία πυριτίου που τοποθετούνται σε στέγες, το πρωτότυπο φωτοβολταϊκό

λεπτού υμενίου του πανεπιστημίου του Στάνφορντ είναι κατασκευασμένο από άνθρακα και έχει τη δυνατότητα επίστρωσης σε πλήθος επιφανειών με χαμηλό κόστος.

Το εν λόγω φωτοβολταϊκό αποτελείται από ένα φωτοενεργό στρώμα, που απορροφά ηλιακή ακτινοβολία και είναι τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια.

Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι είναι ακόμη στην αρχή, αφού το μεγαλύτερο μειονέκτημα της κυψέλης από άνθρακα είναι ότι απορροφά κατά κύριο λόγο σχεδόν υπέρυθρο φως, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η αποδοτικότητά του να μην ξεπερνά το 1%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τις ηλιακές κυψέλες που κυκλοφορούν σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα