Ο Κεν Λόουτς στο πλευρών των Ιταλών εργαζομένων

Γνωστός για τα αριστερά του φρονήματα και την κοινωνική του σκοπιά, ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς αρνήθηκε βραβείο του φεστιβάλ του Τορίνου δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη του προς τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και την ασφάλεια του κινηματογραφικού μουσείου της πόλης.

«Με μεγάλη μου λύπη αναγκάζομαι να αρνηθώ το βραβείο που μου απένειμε το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Τορίνου», γράφει στην επιστολή του εξηγώντας ότι «οι εργαζόμενοι του μουσείου, οι οποίοι είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι και συνεπώς οι πλέον ευάλωτοι, έχασαν την δουλειά τους επειδή δεν δέχθηκαν

τη μείωση του μισθού τους».

Ο σκηνοθέτης του «Γη και ελευθερία» πρόσθεσε ότι «είναι άδικο να πληρώνουν οι φτωχότεροι για μία οικονομική κρίση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι» και συγκρίνει το γεγονός με την υπόθεση μίας ταινίας του, του «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» του 2000, που αναφέρεται στην ιστορία δύο Μεξικανών καθαριστριών στο Λος Άντζελες.

«Πώς θα μπορούσα να μην ανταποκριθώ σε ένα αίτημα αλληλεγγύης από την πλευρά των εργαζομένων που απολύονται επειδή υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους; Η αποδοχή του βραβείου με μερικά επικριτικά σχόλια θα ήταν πράγμα τιποτένιο και υποκριτικό», υπογραμμίζει ο Λόουτς.

Ο Κεν Λόουτς επρόκειτο να βραβευθεί για το σύνολο του έργου του. Κατόπιν αιτήματος των διανομέων του, ακυρώθηκε η προβολή κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ της νέας του ταινίας «Το μέρος των Αγγέλων».

Keywords
Τυχαία Θέματα