Φωτιά Δροσοπηγή τώρα: Οι φλόγες στα σπίτια – Εκκενώνεται το Κρυονέρι

Εκτός ελέγχου παραμένει το μεγαλύτερο από τα μέτωπα που καίνε τη Βαρυμπόμπη μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε το πρωί. Η φωτιά πλησιάζει απειλητικά την ανατολική Πάρνηθας ενώ έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια της Δροσοπηγής και 100 μέτρα από την κοινότητα Κρυονερίου. Η κατάσταση εξελίσσεται σε εφιάλτη, καθώς οι φλόγες είναι τεράστιες και είναι σχεδόν αδύνατον να ελεγχθούν. Στην Δροσοπηγή, η πυρκαγιά έχει ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που εκτείνεται στο τρίγωνο από τον οικισμό Δροσοπηγή, τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου

και το Κατσιμίδι, βόρεια του Κρυονερίου. Οι φλόγες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο Κατσιμίδι αλλά κατευθύνονται σε αυτό. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών στοχεύουν στο να σταματήσουν την πορεία της φωτιάς καθώς αν περάσει την κορυφογραμμή θα κινδυνεύσει άμεσα η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Η πυρκαγιά έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση δάσους στην παραπάνω περιοχή, ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της πολύ μεγάλης φλόγας δημιουργούνται τοπικά ριπές αέρα που επιταχύνουν την επέκταση της πυρκαγιάς. Από την άλλη πλευρά, η φωτιά έφτασε πολύ κοντά σε σπίτια της Δροσοπηγής. όπου και εκεί είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η φωτιά έχει πλησιάσει τα σπίτια όπου συνεργεία κόβουν τα δέντρα και προσπαθούν να φτιάξουν ζώνες για να προστατέψουν την κατοικημένη περιοχή. Αστυνομικοί διώχνουν όσους δεν έχουν φύγει ακόμη, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι πλέον πολύ μεγάλη κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Αυτήν τη στιγμή στη φωτιά επιχειρούν 340 πυροσβέστες, με 15 πεζοπόρα τμήματα, 100 οχήματα, εννιά ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.

Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας: “Η φωτιά φτάνει στα σπίτια”

«Στη Δροσοπηγή που ήμουν πριν λίγο η φωτιά ήταν στα 70-60 μέτρα από τα πρώτα σπίτια. Φύγαμε κακήν κακώς», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Βασίλης Κόκκαλης ενώ προσθέτει ότι φωτιά κατευθύνεται προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. «Έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί, παντού η αστυνομία έχει βγει έξω και άνθρωποι από τους δήμους και διώχνουν όλο τον κόσμο», επισημαίνει, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πυρκαγιά μαίνεται και κοντεύει να φτάσει στα σπίτια. Πριν από λίγο το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής: Αν βρίσκεστε στην Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς Αθήνα από Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Ηδη τα διόδια της Ε.Ο Αθηνών Λαμίας είναι ανοικτά και ελεύθερα για τους κατοίκους που εκκενώνουν.

Συγκλονιστικές εικόνες από την εκκένωση στη Δροσοπηγή

Ανεξέλεγκτο είναι το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς που προέκυψε από την αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, με την κατάσταση να γίνεται εφιαλτική. Οι φλόγες κινούνται απειλητικά, καθώς καίνε τους πρόποδες της ανατολικής Πάρνηθας και έχουν φτάσει στα πρώτα σπίτια της Δροσοπηγής και 100 μέτρα από την κοινότητα Κρυονερίου. Η φωτιά έχει πλησιάσει τα σπίτια, όπου συνεργεία κόβουν τα δέντρα και προσπαθούν να φτιάξουν ζώνες για να προστατέψουν την κατοικημένη περιοχή. Η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι πλέον πολύ μεγάλη, κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Εθελοντής πυροσβέστης ανέφερε στον ΣΚΑΪ πως η πυρκαγιά που έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία είναι σε σημείο που δε μπορεί να προσεγγίσει κανείς για να την περιορίσει. Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός έδειξε συγκλονιστικές εικόνες από την εκκένωση της Δροσοπηγής. Στην περιοχή η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη και επεκτείνεται. Η Αστυνομία απομακρύνει τον κόσμο που βρίσκεται εκεί, καθώς πλησιάζει σε σπίτια. Παράλληλα, οι πυροσβέστες δίνουν ασταμάτητα μάχη με τις φλόγες, ενώ πηγαίνουν πόρτα-πόρτα για να ειδοποιήσουν τον κόσμο να προχωρήσει στην εκκένωση.

Ταυτόχρονα, ο δήμος Διονύσου έστειλε μήνυμα στους κατοίκους για προληπτική εκκένωση της δημοτικής κοινότητας Κρυονεριου, λόγω της πυρκαγιάς. «Παρακαλούνται οι κάτοικοι να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους με τάξη και ψυχραιμία. Απευθύνουμε έκκληση να μην παρεμποδίζεται η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων από άσκοπες μετακινήσεις οχημάτων», αναφέρεται σχετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, έπιασε φωτιά εντός της ρεματιάς στην περιοχή των Αδάμων και η φωτιά καίει άκαυτο δάσος, ενώ περιμετρικά υπάρχουν καμμένα.

Οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση

Μάλιστα στις 14:30 υπήρξε ενημέρωση για δεύτερη αναζωπύρωση στο ίδιο ρέμα, στις παρυφές του Κρυονερίου. Γύρω στις 16:30 η φορά του ανέμου άλλαξε και δυστυχώς η φωτιά κινείται προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία απειλώντας τις περιουσίες πολιτών. Γύρω στις 16:00 υπήρξαν πληροφορίες ότι βρίσκεται μια ανάσα από τα κοντέινερ με τους βασιλικούς θησαυρούς, δηλαδή εντός του ιστορικού πυρήνα του κτήματος. Ωστόσο οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση κινούμενοι βόρεια – βορειοανατολικά προς Δροσοπηγή και Κρυονέρι. Ωστόσο, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων αναφέρουν ότι η φορά του ανέμου θα αλλάξει και πάλι προς τα δυτικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι ότι η φωτιά θα πλησιάσει και πάλι τα πρώην βασιλικά κτήματα. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βρίσκεται στο Τατόι μαζί με τους υπεύθυνους της Πυροσβεστικής και βρίσκονται σε επιφυλακή.

«Η φωτιά είναι πάρα πολύ μεγάλη έχει φτάσει στα ανάκτορα στο βασιλικό κτήμα μέσα», δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, ο Θεός να βάλει το χέρι του. Η πυρκαγιά είναι μέσα στα βασιλικά κτήματα, κοντά στα ανάκτορα. Δεν ξέρω αν έχει φτάσει στα κτίρια, αλλά είναι κοντά και όπως με ενημέρωσε η Πυροσβεστική είναι πάρα πολύ κοντά στα κοντέινερ που έφεραν για να αποθηκευτούν μέσα τα αντικείμενα των βασιλικών ανακτόρων», πρόσθεσε.

Λόγω αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, στα κάτωθι σημεία:

-λ. Κύμης από οδό Ορτανσίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.
-κόμβος Βαρυμπόμπης – Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.
-Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (ταβέρνα το Χάνι) στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.
-Τατοΐου από την λ.Κύμης στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.
-Λεωφορος Κρυονερίου από την συμβολή της με την οδό Ανοίξεως στο ρεύμα προς νεκροταφείο.
-Ιπποκράτους από την συμβολή της με την οδό Αριστογείτονος.
-Εθνική οδός Μαλακάσας Σκάλας Ωρωπού από την συμβολή της με την οδό Καβάφη.
-Πάρνηθος από την συμβολή της με την οδό Αγίας Τριάδος.
-Δροσοπηγής από το ύψος της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Δροσοπηγή.
-Τατοϊου από την συμβολΉ της με την οδό Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα