Φορτηγά πλοία συγκρούστηκαν ανοικτά της Άνδρου

Δύο ελληνόκτητα φορτηγά πλοία, συγκρούστηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης (04/07), επτά ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Άνδρου. Τα πλοία, στα οποία επιβαίνουν συνολικά 40 ναυτικοί, παραμένουν κολλημένα και ακινητοποιημένα, λόγω της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) του υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου, πρόκειται για το φορτηγό πλοίο Catherine με σημαία Μάλτας, ελληνικών συμφερόντων και το Baru Satu, με σημαία Παναμά, επίσης ελληνικών συμφερόντων.

Στο Catherine επέβαιναν 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας.

Από αυτούς, 17 μπήκαν σε σωσίβια λέμβο, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν πάνω στο πλοίο, ως πλήρωμα ασφαλείας. Στο δεύτερο πλοίο επέβαιναν 16 αλλοδαποί ναυτικοί και ένας Έλληνας.

Το Catherine απέπλευσε από το λιμάνι Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας με προορισμό την Ιταλία, με φορτίο σιδήρου.

Το Baru Satu είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά με προορισμό τη Βουλγαρία, μεταφέροντας ζάχαρη.

Την ώρα της σύγκρουσης, οι καιρικές συνθήκες στην θαλάσσια περιοχή ήταν πολύ καλές. Οι άνεμοι ήταν βορειοανατολικοί έντασης 4 μποφόρ.

Στο Στενό Καφηρέα παραμένουν παραπλέοντα σκάφη, δύο πλωτά του Λιμενικού από την Άνδρο και τη Ραφήνα, ενώ ίπταται και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο πρώτο πλοίο η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα υλικές ζημιές με συνακόλουθη ελεγχόμενη εισροή υδάτων ενώ στο δεύτερο δεν έχει διαπιστωθεί κάποια εισροή. Οι υπεύθυνοι καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη βύθιση που θα προκαλέσει σοβαρή ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα