Φορολογικές Δηλώσεις 2016 – Αρχές Μαρτίου και… αν!

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

Από αναβολή σε αναβολή… πηγαίνει η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2015, αν και τα έσοδα από φόρους αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης του άδειου κρατικού κορβανά. Η αδυναμία των πολιτών να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών στη λύση της καταβολής του φόρου σε περισσότερες δόσεις, ενώ προχωρά και σε μέτρα για την προστασία από τα τεκμήρια

όσων είχαν περιστασιακά εισοδήματα μέσα στην περυσινή χρονιά.

Για να γίνουν όλα αυτά, όμως, απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη προχωρήσει, με αποτέλεσμα η πύλη του Taxisnet να παραμένει ακόμη κλειστή. Πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών προκαλεί και η προειδοποίηση των φοροτεχνικών ότι αν δεν ξεκινήσει η κυβέρνηση διάλογο με στόχο τη βελτίωση του ασφαλιστικού που τους αφορά, θα προχωρήσουν σε «μποϋκοτάζ» την περίοδο της υποβολής των δηλώσεων, δυσχεραίνοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι υπηρεσίες στο υπουργείο Οικονομικών δουλεύουν με στόχο η υποβολή των δηλώσεων να αρχίσει τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, χωρίς όμως κανείς μέχρι στιγμής να μπορεί να προσδιορίσει αν αυτό θα γίνει το πρώτο ή το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα.

Οι δόσεις: Η κυβέρνηση σχεδιάζει η καταβολή του φόρου εισοδήματος να γίνει φέτος σε περισσότερες δόσεις, αλλά και πιο νωρίς, με την πρώτη δόση να πληρώνεται τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι ο φόρος εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τέλος Νοεμβρίου. Οι αλλαγές που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν την καταβολή του φόρου σε πέντε ή ακόμη και σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, προκειμένου να «σπάσει» το βάρος των υποχρεώσεων μέσα στο χρόνο, ώστε να μην πέσουν όλα μαζεμένα (δόσεις φόρου εισοδήματος, φόρος ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας, κ.ο.κ.) στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Με τις πολλές, τμηματικές καταβολές, ευελπιστεί το επιτελείο στην οδό Καραγιώργη Σερβίας θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα και θα περιοριστούν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Τα τεκμήρια: Μία από τις ρυθμίσεις που αναμένεται να κατατεθεί στα επόμενα 24ωρα προστατεύει έναν μεγάλο αριθμό φορολογουμένων με περιστασιακά εισοδήματα από τα τεκμήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα έως 6.000 ευρώ, θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ. Ποιοι γλιτώνουν από τα τεκμήρια με αυτόν τον τρόπο; Δεκάδες χιλιάδες άνεργοι, φοιτητές, νοικοκυρές, οι οποίοι εισέπραξαν πέρυσι ελάχιστα ποσά είτε από τόκους καταθέσεων είτε από περιστασιακή απασχόληση, αλλά τυχαίνει να έχουν στην κατοχή τους π.χ. ένα ΙΧ και καλούνταν (μέσω τεκμηρίων) να πληρώσουν φόρους πέραν των δυνατοτήτων τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας θα «μπουν» στην κλίμακα των μισθωτών εφόσον δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα. Εξαιρούνται επίσης, οι περιπτώσεις φορολογουμένων με πραγματικά εισοδήματα από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Στην περίπτωση όπου το δηλωθέν εισόδημα είναι πάνω από 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με 26%.

Με τις διατάξεις που αναμένονται θα ορίζονται και οι διαδικασίες με τις οποίες θα δηλώνονται στο Μητρώο των εφοριών, όσοι έχουν σύμφωνο συμβίωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα