Η αγορά «ψάχνει» για POS

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

Να πιέσει τους επαγγελματίες ώστε να δέχονται πληρωμές με «πλαστικό χρήμα», αλλά και τις τράπεζες ώστε να ρίξουν το κόστος απόκτησης των μηχανημάτων και κυρίως τις προμήθειες για τη χρήση τους, προσπαθεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του για μια γενικευμένη χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών στην αγορά.

Εκτός από τα εμπορικά καταστήματα –η πλειοψηφία των οποίων τα χρησιμοποιεί ήδη- στόχος του υπουργείου είναι η διείσδυση των μηχανημάτων

POS σε επαγγελματικές κατηγορίες όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, όπου σύμφωνα με το υπουργείο επικεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.

Εκτός από τη διασύνδεση των πληρωμών με «πλαστικό χρήμα» για το «χτίσιμο» του έμμεσου αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων, το υπουργείο εξετάζει και άλλα κίνητρα για να ωθήσει και τους επαγγελματίες στη χρήση των POS, εξετάζοντας τη δημιουργία ενός ακατάσχετου εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού με τον οποίο θα είναι συνδεδεμένα τα συγκεκριμένα μηχανήματα.

Τα οφέλη που μπορεί να εξασφαλίσει το Δημόσιο από την καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι πολλά και σημαντικά. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, μόνο η διάδοση της χρήσης χρεωστικών πιστωτικών καρτών θα μπορούσε να αποφέρει στο κράτος επιπλέον έσοδα έως και 1,6 δις. ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς και τις συναλλαγές μέσω e-banking γίνεται σαφές ότι τα πραγματικά οφέλη είναι πολλά περισσότερα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ωστόσο, στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 250.000 τερματικά για χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, την ίδια ώρα που οι εκτιμήσεις του υπουργείου ανεβάζουν τον απαιτούμενο αριθμό POS (για να εξασφαλιστεί ικανοποιητική γεωγραφική κάλυψη) τουλάχιστον σε 400.000 με 450.000.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να πειστούν οι τράπεζες να «κατεβάσουν» τις προμήθειες από τη χρήση του πλαστικού χρήματος, κοντά στα επίπεδα του 0,5% με ανώτερο όριο (αλλά υπό προϋποθέσεις) το 1,5%.

Στις εισηγήσεις που βρίσκονται μάλιστα στο γραφείο του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, υπάρχει και μια που προβλέπει την έκδοση εθνικής πιστωτικής κάρτας, δίπλα στις Visa και Mastercard που είναι οι πλέον διαδεδομένες, την οποία θα προωθούν οι ελληνικές τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλή προμήθεια συναλλαγών. Μια τέτοια επιλογή, εκτιμούν οι εισηγητές της πρότασης, θα δημιουργούσε ανταγωνισμό και θα ωθούσε στην αποκλιμάκωση των προμηθειών και για τις υπόλοιπες.

Keywords
Τυχαία Θέματα