Εξηγήσεις για το αφορολόγητο των βουλευτών

Σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, που καταγγέλλει ότι είναι προκλητικά χαμηλή η φορολόγηση των βουλευτών, απάντησε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με το «τσάρο» της οικονομίας αυτό οφείλεται

στην ανάγκη κάλυψης των εξόδων λειτουργίας των πολιτικών γραφείων των βουλευτών.

Το αφορολόγητο των βουλευτών φθάνει σε ποσοστό, το 25% της βουλευτικής αποζημίωσης.

Ο κ. Στουρνάρας σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρει ότι «κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος από την αρμόδια ΔΟΥ, αφαιρείται από το καθαρό ποσό από μισθωτές υπηρεσίες το 25% του ακαθάριστου ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης ως τεκμαρτό ποσό για την κάλυψη των δαπανών μίσθωσης των πολιτικών γραφείων και λοιπών δαπανών άσκησης του λειτουργήματός τους». Συμπληρώνει ότι «το ποσοστό αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών».

Επίσης διευκρινίζει ότι, το ποσό που απομένει μετά από την αφαίρεση από τη βουλευτική αποζημίωση στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το οικογενειακό επίδομα οικογενειακών βαρών, των ποσών των κρατήσεων, που βαρύνουν αυτό το εισόδημα όπως και της κράτησης για ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο σύνταξης, φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα