Εξαιρετικές περσινές παραστάσεις επαναλαμβάνονται

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

από την Ηρώ Μητρούτσικου

Η χειμερινή σεζόν μόλις ξεκίνησε. Και ξεκίνησε με πάνω από δέκα περσινές επιτυχίες (που ευτυχώς ξαναπαίζονται) κι έπονται κι άλλες.

«Η μεγάλη Χίμαιρα»

Ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματα του Μ. Καραγάτση είναι «Η μεγάλη Χίμαιρα», την οποία εκδίδει το 1936 και αναθεωρεί το 1953. Στην ουσία κλείνει την γνωστή τριλογία «Γιούγκερμαν-Λιάπκιν-Χίμαιρα». Πρόκειται για το επικό ερωτικό μελόδραμα μιας νεαρής Γαλλίδας, παθιασμένης με την ελληνική κλασσική παιδεία, η οποία παντρεύεται έναν Έλληνα εφοπλιστή

και έρχεται να μείνει στην Άνδρο, στο πατρικό του, μαζί με την μητέρα του. Ερχόμενη σε επαφή, όμως, με την ίδια την χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της Χίμαιρες. Ο Δημήτρης Τάρλοου είναι εγγονός του Καραγάτση, αλλά δεν γνώρισε ποτέ τον παππού του και είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να ανεβάσει έργο του. Η παράσταση ξεκινάει με μια ασπρόμαυρη ταινία του εξαιρετικού κινηματογραφικού σκηνοθέτη Χρήστου Δήμα, η οποία σε μεταφέρει στην Γαλλία του μεσοπολέμου και παρουσιάζει την εκεί ζωή της πρωταγωνίστριας. Τρίτη χρονιά για την υπερπαραγωγή του θεάτρου Πορεία (Πέμπτη ως Κυριακή), με ανανεωμένο καστ, αλλά σταθερή πρωταγωνίστρια την υπέροχη Αλεξάνδρα Αϊδίνη.

Μια ωραιότατη «Ωραία του Πέραν»

Το Πέραν είναι χριστιανική περιοχή στο σταυροδρόμι της Κωνσταντινούπολης. Ο Δημήτριος Παπαδόπουλος (1870-1930) -με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Τυμφρηστός- έγραψε και εξέδωσε πολλά βιβλία, ποιητικά και πεζά, σε λαϊκό ύφος, τραγούδια και ερωτικά μυθιστορήματα, τα οποία στην εποχή τους συγκίνησαν ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό. Μεγάλη επιτυχία είχε γνωρίσει το ερωτικό ρομάντζο «Η Ωραία του Πέραν». Γράφτηκε το 1920 κι έγινε σύντομα μπεστ-σέλερ. Αποτέλεσε ένα από τα πιο «αγαπημένα» έργα των λαϊκών θιάσων. Το έργο «υπερασπίζεται» με πάθος τον «μαύρο» ρομαντισμό της εποχής του, την αγάπη, τη μοναξιά, τη ζήλια, την απογοήτευση από την ίδια τη ζωή και την τυχαιότητά της. Πρόκειται για τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα της Κωνσταντινούπολης. Ο μοιραίος έρωτας ενός φτωχού νέου και μιας πλούσιας κόρης στα στενά του Βοσπόρου και της Οδησσού, συγκίνησε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.

Αυτά τα δυο νέα παιδιά (Γιώργος Παπαγεωργίου, Αντιγόνη Φρυδά), από την Θεσσαλονίκη, με τη σκηνοθετική βοήθεια της Θεοδώρας Καπράλου (η οποία επίσης έκανε και τη διασκευή του μυθιστορήματος), κατάφεραν να μας μαγέψουν. Ελάχιστα εργαλεία επί σκηνής, τα περισσότερα αντλούν την προέλευσή τους από την παράδοση των μπουλουκιών: ένα παραβάν, μια απλή κατασκευή παραγωγής ήχου που θυμίζει αέρα κι ένα σκηνικό ζωγραφισμένο σε καμβά, το οποίο αλλάζει με τροχαλία, στολισμένο με λάμπες που συναντούσαμε στις παλιές σκηνές! Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, ως σκιές, θα υποδυθούν και τους δευτερεύοντες ρόλους του έργου, ενώ βασικός συνοδοιπόρος τους είναι η ζωντανή μουσική.

Ο Γιώργος Μαυρίδης καθισμένος στο πλάι της σκηνής παίζει πολίτικη λύρα, μακεδονική λύρα, μεταλλόφωνο, μπουλγαρί, μπαλαλάικα, τουμπερλέκι, καθώς και ένα πιανάκι, συνοδεύοντας την αφήγηση. Οι δυο άξιοι πρωταγωνιστές καταπιάνονται με την αναβίωση ενός ρομάντζου τόσο κλισέ, αλλά και τόσο δυνατά όμορφου… Η παράσταση είναι όσο «γλυκιά» χρειάζεται, ενώ το συναίσθημα και η νοσταλγία ξεχειλίζουν από παντού. Το κοινό -που αποτελείται από πολύ νέους ανθρώπους, οι οποίοι συχνά συνοδεύονται από τις γιαγιάδες ή τους παππούδες τους- θα δακρύσει, αλλά και θα θαυμάσει μια παράσταση δουλεμένη με μεγάλη λεπτομέρεια, αλλά και μεγάλη αγάπη.

Μια παράσταση που ξεχειλίζει ομορφιά και συναίσθημα. Μια εξαιρετική δουλειά που δεν πρέπει να χάσετε.

Θέατρο του Ν. Κόσμου (δώμα) Δευτέρα-Τρίτη (Έως : 29/11)

«Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ»

Πρόκειται για μια από τις καλύτερες νεανικές παραστάσεις της περσινής χρονιάς. Νέα παιδιά, από το Εθνικό και το Κ.Θ.Β.Ε., συγκροτούν την ομάδα Art Vouveau και καταφέρνουν και φτιάξουν μια εκπληκτική παράσταση μιμικής. Γρήγοροι έως εξαντλητικοί ρυθμοί, αλλαγές κοστουμιών, πολλαπλοί ρόλοι, ολοκληρωμένη ιστορία, αναφορές στον βωβό κινηματογράφο και τον Mister Bean.

Σε μια πολιτεία, μετά από μια απόπειρα δολοφονίας ο βασιλιάς μένει παράλυτος από τη μέση και κάτω και είναι αναγκασμένος να κυκλοφορεί με δεκανίκια. Τότε βγάζει διάταγμα όλοι οι υπήκοοι του να κυκλοφορούν με δεκανίκια. Αυτό θα τους δυσκολέψει στην αρχή, αλλά μετά θα γίνει μέρος της ζωής τους και αργότερα τα πόδια τους θα παραλύσουν από την αχρηστία. Τί θα συμβεί, όμως, όταν αρθεί αυτή η διαταγή; Υπάρχει κάποιος στην πολιτεία που να ξέρει να χρησιμοποιεί τα πόδια του;

Μια ξέφρενη κωμωδία, με σαφή πολιτικά μηνύματα, χωρίς κανένα ίχνος διδακτισμού, την οποία, επίσης, δεν πρέπει να χάσετε.

Θέατρο Olvio, Κεραμεικός, Παρ. 7 μ.μ. Σάβ. 9.30 μ.μ.

Το άρθρο Εξαιρετικές περσινές παραστάσεις επαναλαμβάνονται εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα