Ευρωζώνη: Μείωση της απασχόλησης το δ’ τρίμηνο

Δεν κατάφερε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας η στάσιμη οικονομία της ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης χρονιάς, παρά την αύξηση της δραστηριότητας κατά την διάρκεια των αγορών της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, με την ανεργία να έχει φτάσει πλέον σε επίπεδα ρεκόρ.

Πτώση 0,3% παρουσίασε η απασχόληση στην Ευρωζώνη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, σε τριμηνιαία βάση, με τη μεγαλύτερη μείωση - 1,4% - να καταγράφεται στην Ισπανία, σύμφωνα με τη Eurostat.

Μεταξύ των κυριότερων οικονομιών της ευρωζώνης, μόνο η Γερμανία μπόρεσε να καταγράψει θετικό πρόσημο στο ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας, γεγονός το οποίο υπογραμμίζει το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για μια διήμερη σύνοδο, με κύριο θέμα την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Με τους ανέργους στην ΕΕ να έχουν εκτιναχθεί στα 19 εκατ. ή περίπου στο 12% του ενεργού εργατικού δυναμικού, οι προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι δυσοίωνες.

Αρκετοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο περαιτέρω του 0,75%, μέσα στο 2013. Όμως το κόστος δανεισμού βρίσκεται ήδη σε ιστορικό χαμηλό και μια τέτοια κίνηση μπορεί να μην έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο.

«Η περαιτέρω άνοδος της ανεργίας βραχυπρόθεσμα και η μικρή μόνο επιβράδυνση από το 2014 αναμένεται να αποτελέσουν εμπόδιο για την ανάπτυξη», σχολίασε οικονομολόγος της Ernst and Young.

«Ακόμα και με ανάκαμψη, ο αριθμός των ανέργων στην Ευρώπη θα παραμείνει υψηλός. Έως το τέλος του 2017 εκτιμούμε ότι η ανεργία θα παραμείνει πάνω από το 11%», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα