Ευρωπαίοι καταθέτες θα πληρώσουν τα «σπασμένα» των τραπεζών

Επικαλούμενο έγγραφο της ΕΕ, το οποίο και έχει στη διάθεσή του, το Reuters αναφέρει ότι οι καταθέσεις 500 εκατομμυρίων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων, ούτως ώστε να τονωθεί η οικονομία και παράλληλα να γεφυρωθεί το χάσμα που άφησαν οι τράπεζες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Όπως αναφέρεται, η ΕΕ ψάχνει τρόπους για να αποσυνδέσει τις χώρες από τη βαριά εξάρτησή τους από τις τράπεζες

και αναζητά άλλους τρόπους χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων, έργων υποδομής και άλλων επενδύσεων. «Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει μειώσει την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα να διοχετεύσει κεφάλαια στην πραγματική οικονομία, ιδίως των μακροπρόθεσμων επενδύσεων», σημειώνεται.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από την ασφαλιστική ρυθμιστική αρχή της Ευρωζώνης, το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, την παροχή συμβουλών σχετικά με ένα ενδεχόμενο σχέδιο νόμου «ώστε για να κινητοποιήσουν τις προσωπικές συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση».

Οι τράπεζες έχουν εκφράσει παράπονα ότι εμποδίζονται από τον δανεισμό της οικονομίας λόγω των κανονισμών που θεσπίστηκαν μετά την κρίση αναγκάζοντάς τις να κρατούν πολύ μεγαλύτερα «μαξιλάρια» ασφαλείας κεφαλαίων και ρευστότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα