Ευρωπαϊκές κόντρες για την λιτότητα

Ένα μέτωπο κατά της λιτότητας διαμορφώνεται στην ΕΕ. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Ματέο Ρέντσι, φαίνεται ότι στο πρόσωπο των γερμανών σοσιαλδημοκρατών βρήκαν ένα σύμμαχο. Οι δύο ηγέτες προωθούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, την πρόταση για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Μάλιστα στην προσπάθειά τους αυτή, έχουν τη στήριξη των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη. Γαλλία και Ιταλία προτείνουν να εξαιρεθεί το κόστος των επενδύσεων στην ανάπτυξη και την απασχόληση, από

τον υπολογισμό των ελλειμμάτων. Έτσι, οι χώρες της κρίσης θα είχαν περισσότερο χρόνο για να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους. Ως αντάλλαγμα όμως, οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πρέπει να δεσμευτούν στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η πρόταση αυτή, φαίνεται να έχει την αποδοχή και των κυβερνητικών εταίρων της κυρίας Μέρκελ, των γερμανών σοσιαλδημοκρατών. Ο αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομίας στην κυβέρνηση της Α. Μέρκελ, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ζήτημα την περασμένη Δευτέρα, στο περιθώριο επίσκεψής του σε εργοστάσιο της Airbus στην Τουλούζη της Γαλλίας, προτείνοντας και αυτός να εξαιρεθεί το κόστος των μεταρρυθμίσεων από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων: «Μια ιδέα θα ήταν οι χώρες που προχωρούν σε μια μεταρρύθμιση των κρατικών δομών, να λάβουν περισσότερο χρόνο για τη μείωση των ελλειμμάτων. Δεσμευτικές μεταρρυθμίσεις λοιπόν, έναντι περισσότερου χρόνου για τη μείωση των ελλειμμάτων», φέρεται να δήλωσε ο Ζ. Γκάμπριελ σύμφωνα με εκπρόσωπό του. Χθές το βράδυ, οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες φάνηκαν ότι εναρμονίστηκαν με τις θέσεις Μέρκελ για τη λιτότητα, αλλά όλα δείχνουν ότι πολύ πιθανόν η στροφή αυτή να είναι ένας...πολιτικός ελιγμός.

Σε επίσημα κοινοτικά όργανα, το θέμα αναμένεται ότι θα τεθεί στο Eurogroup. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν βέβαιο, ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν στο περιθώριο της συνεδρίασης, το ζήτημα της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο θέτουν ανοιχτά η Γαλλία και η Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση όμως, η συζήτηση θα συνεχιστεί στην επικείμενη σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 26 και 27 Ιουνίου.
Απο την πλευρά τους Μέρκελ και Σόϊμπλε μπορεί να εμφανίζονται αμετακίνητοι στην θέση τους για τη λιτότητα και να διαψεύδουν τις πληροφορίες που εμφανίζουν τους σοσιαλδημοκράτες εταίρους τους να συζητούν τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά από την άλλη πλευρά βρίσκονται στριμωγμένοι ανάμεσα στο μπλοκ Κάμερον που αντιδρά στην εκλογή Γιούνγκερ και στο μπλοκ Ολαντ-Ρέντσι. Η προοπτική μίας απομόνωσης, σίγουρα θα τους αναγκάσει να κάνουν παραχωρήσεις και το ζητούμενο είναι εάν αυτές θα αφορούν στο πρόσωπο του νέου προέδρου της ΕΕ ή στην οικονομική πολιτική. Σίγουρα, η έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία της ΕΕ είναι ένας παράγοντας ο οποίος θα μπορεί να υποεκτιμηθεί, καθώς ο οργανισμός επισημαίνει τα προβλήματα του υψηλού χρέους σε πολλές χώρες της ευρωζώνης και της ανεργίας και την ανάγκη πρόσθετων μέτρων, νομισματικού αλλά και οικονομικού χαρακτήρα, για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Για την ελληνική πλευρά, το μείζον θέμα είναι η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, η οποία θα συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η αξιολόγηση δεν θα ξεκινήσει, εάν προηγουμένως η Ελλάδα δεν έχει ικανοποιήσει τα δώδεκα προαπαιτούμενα (σ.σ.: τα έξι προαπαιτούμενα του Μαΐου και τα έξι του Ιουνίου)

Keywords
Τυχαία Θέματα