Εύη Σαραντέα: «Οι Νεοέλληνες έχουμε κοινά χαρακτηριστικά με τους αρχαίους»

Συνέντευξη στη Μαρίνα Προβατίδου

Η Εύη Σαραντέα μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας. Έχει ζωγραφίσει τις αναπαραστάσεις ανθρώπων και ανθρωπιδών για το Παλαιολιθικό Μουσείο Απολιθωμάτων Μυτιλήνης και το Παλαιολιθικό Μουσείο Νέας Αρτάκης. Ως ερευνήτρια προϊστορικών λίθινων εργαλείων, έχει συλλέξει 5.000 περίπου αντικείμενα από την Κεντρική Εύβοια. Μέρος αυτών εκτίθενται στο Πολεμικό Μουσείο

στην Αθήνα. Έχει ανακαλύψει εργαστήρια κατασκευής παλαιολιθικών εργαλείων στη Νέα Αρτάκη και στη Μακρυκάπα Ευβοίας.

Σε συνεργασία με τον δήμο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκίδας, προσπαθεί επί δεκαετίες να δημιουργήσει Μουσείο στη Νέα Αρτάκη για τα ευρήματα. Σημαντικό κομμάτι στην καλλιτεχνική της δημιουργία κατέχει η ενασχόληση με την αρχαία Ελλάδα, ενώ σε πίνακές της έχει απεικονίσει και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Πώς ξεκινήσατε να ασχοληθείτε με την αρχαία Ελλάδα;

«Ήταν πάντα ένα ζήτημα που με ήλκυε. Το έργο μου αφορά αφενός τη δική μου ικανοποίηση, γιατί γνωρίζω έτσι πολλά σημαντικά πράγματα, αλλά οπωσδήποτε είναι και μια προσφορά προς το κοινό και ιδιαίτερα στους Έλληνες. Η ζωγραφική αναπαράσταση αρχαίων επιφανών ανδρών από τις προτομές τους είναι επίπονη δουλειά και απαιτεί μεγάλη προσοχή και γνώσεις που προέρχονται από τη βιβλιογραφία… Έχω υπόψιν αυτό που έλεγε ο Πλάτωνας στους καλλιτέχνες που δημιουργούσαν ανθρώπινες μορφές, “να βάζετε σκούρα χαρακτηριστικά και όχι εξωτικά χρώματα”. Στα χρώματα που χρησιμοποιώ προτιμώ τις καστανές αποχρώσεις».

Πώς συνεχίσατε να αποτυπώνετε και να ερευνάτε για την αρχαία Ελλάδα;

«Η ιδέα ξεκίνησε κάνοντας βόλτα στη Χαλκίδα και παρατηρώντας μια χάλκινη στήλη του Αριστοτέλη. Βλέποντας την προτομή του Αριστοτέλη, θέλησα να τον ζωγραφίσω με χρώματα. Μετά από λίγες μέρες άρχισε να αναδύεται μια φυσιογνωμία στο τελάρο μου, που εντυπωσίαζε. Αποφάσισα να αναπαραστήσω μια σειρά αρχαίων επιφανών ανδρών, συμβουλευόμενη τη βιβλιογραφία. Στο παρελθόν είχα επίσης ασχοληθεί με αναπαραστάσεις προϊστορικών ανθρώπων για το παλαιολιθικό μουσείο στην Εύβοια.

Τις γνώσεις που απέκτησα μελετώντας τη ζωή και το έργο τους, πιστεύω ότι θα έπρεπε να τις είχα λάβει από το δημοτικό. Είναι μια καλλιέργεια κατά τη γνώμη μου και πρέπει να την λαμβάνουν από το δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο Έλληνες και ξένοι. Κατέληξα πως τα εγγόνια μου θα τα μεγαλώσω με παραμύθια, με τους μύθους του Ησίοδου και του Όμηρου, με τους οποίους γαλουχήθηκαν και διαπαιδαγωγήθηκαν γενιές αρχαίων και έδωσαν αυτό το μεγαλειώδες έργο στην ανθρωπότητα».

Πιστεύετε πως οι Νεοέλληνες έχουμε κοινά χαρακτηριστικά με τους αρχαίους Έλληνες;

«Κατά την άποψή μου σε μεγάλο βαθμό και γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποίησα καστανά χρώματα στις αναπαραστάσεις μου. Έχουμε αρκετές φυσιογνωμίες από αυτές που έχω ζωγραφίσει, που τις συναντώ στους δρόμους, στο μετρό και σε φίλους. Όταν ζωγράφιζα τον Αριστοτέλη, είδα ότι είχε ομοιότητες με φίλους από τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Είναι θέματα που πρέπ

Keywords
Αναζητήσεις
αρχαιοι ελληνες φυσιογνωμια, αρχαιοι ελληνες και νεοελληνες
Τυχαία Θέματα