Όταν ο Frankenweenie συνάντησε τον σύμβουλο γάμου

Από τη Μαρίτα Μελέτη

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα και πριν οι μαμάδες χωθούν για τα καλά στην κουζίνα, οι εταιρείες παραγωγής είπαν να τους καταβάλουν τον 13ο μισθό και να διασκεδάσουν με ιδίων παθήματα. Θα στείλω, λοιπόν, τη μαμά μου να δει τη νέα ταινία της Μέριλ Στριπ, ενώ εγώ θα κινηθώ σε λίγο πιο φανταστικούς κόσμους. Ξεκινάμε με μία εκπληκτική ταινία:

Frankenweenie

(Κινούμενα σχέδια, 2012, ασπρόμαυρη, διάρκεια

87') Σε σκηνοθεσία του Τιμ Μπάρτον και  με τις φωνές των Γουινόνα Ράιντερ, Κάθριν Ο’ Χάρα, Μάρτιν Σορτ, Μάρτιν Λαντάου, Τσαρλι Ταν.

Ο Τιμ Μπάρτον επιστρέφει μετά από 7 χρόνια στα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια και αυτή τη φορά μας εξιστορεί την ιστορία του μικρού Βίκτωρα, που στην προσπάθειά του να επαναφέρει στη ζωή τον αγαπημένο του σκύλο, καταφεύγει στην επιστήμη. Οι παρενέργειες, όμως, που θα προκύψουν, θα αναγκάσουν τον μικρό να κρύψει τον σκύλο του, αφού σχεδόν ολόκληρη η πόλη τον αντιμετωπίζει ως τέρας. Ο Μπάρτον, για μια ακόμη φορά, μας διηγείται ένα νοσηρό, αλλόκοτο, αλλά και γεμάτο τρυφερότητα γοτθικό παραμύθι, που αποτίει φόρο τιμής σχεδόν σε ολόκληρο το σινεμά του φανταστικού. Χρησιμοποιεί και εδώ την αγαπημένη του τεχνική της κινούμενης κούκλας, αλλά και με την επικουρία της 3D διάστασης καταφέρνει και μας ταξιδεύει στους μοναχικούς και ζοφερούς τόπους των ρομαντικών και ονειροπόλων πλασμάτων που αναζητούν τη θέση τους σε ένα αφιλόξενο, σχεδόν εχθρικό περιβάλλον.

Να σημειώσουμε ότι αυτή την ιστορία την είχε γυρίσει ο Μπάρτον νέος, το 1984, σε ταινία μικρού μήκους και λόγω αυτής κατάφερε να κάνει το αριστούργημα  «Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης» (υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερων Οπτικών Εφέ, 1993), το οποίο συνιστώ να νοικιάσετε και να δείτε οπωσδήποτε, μέρες που είναι....

Φέτος, λοιπόν, επιστρέφει στην ίδια ιστορία με μια ταινία μεγάλου μήκους!

Cloud Atlas

(Φαντασίας, 2012, διάρκεια 172') Αμερικανική ταινία, σε σκηνοθεσία των Τομ Τίκβερ, Άντι και Λάνα Γουατσόφσκι, με τους Τομ Χανκς, Χάλι Μπέρι, Χιου Γκραντ, Χιούγκο Γουίβινγκ, Τζιμ Μπρόουντμπεντ.

Μετά το Matrix, τα αδέρφια Γουατσόφσκι επανέρχονται και συνεργάζονται στη σκηνοθεσία με τον Τίκβερ του «Τρέξε Λόλα Τρέξε», διασκευάζοντας ένα βιβλίο φαντασίας, εγχείρημα εξαιρετικά φιλόδοξο και τεχνικά ιδιαίτερα απαιτητικό (χρονικά πισωγυρίσματα, σεναριακές λεπτομέρειες που περνούν από ιστορία σε ιστορία, πολλαπλή διανομή ρόλων). Δυστυχώς τα αφηγηματικά του προτερήματα δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη μελοδραματική αφέλεια των ιδεών του. Έξι διαφορετικές ιστορίες, λοιπόν, από τον Ειρηνικό του 1849 μέχρι τη Χαβάη ενός μετα-αποκαλυπτικού μέλλοντος, ενώνουν την κοινή μοίρα των ανθρώπων στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Buenos Aires Σ’ Αγαπώ (SuperClasico)

(Κομεντί, 2011, διάρκεια 99') Δανέζικη ταινία σε σκηνοθεσία του

Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, με τους Άντερς Μπέρτελσεν, Πάπρικα Στιν, Αντριάνα Μασιαλίνο.

 Ο απελπισμένος Κρίστιαν, τον οποίο η σύζυγός του έχει εγκαταλείψει και ζει ευτυχισμένη στο Μπουένος Άιρες, ξεκιν

Keywords
Τυχαία Θέματα