Έτοιμη η πρόταση των ΑΝΕΛ για την Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο

Καθαρογράφτηκε και παραδόθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκο Νικολόπουλο στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά το σχέδιο πρότασης των ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση επιτροπής, που θα ερευνήσει το πώς η Ελλάδα έφτασε στο μνημόνιο.

Με αυτόν τον τρόπο οι ΑΝΕΛ έχουν ως στόχο την κατάθεση κοινής πρότασης με τον ΣΥΡΙΖΑ για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος» το κείμενο είναι περίπου 40 σελίδων και διερευνά από το 2009 και μετά για τους λόγους που οδήγησαν την χώρα στην δανειακή κρίση και την ένταξή της στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος «δεν θα έχουμε πρόβλημα να πάμε την έρευνα και πιο πίσω» δείχνοντας και στην περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.

Πρόταση Κωνσταντοπούλου για επανασύσταση της Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, πρόταση για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα κατέθεσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία προτίθεται να συμμετάσχει και προσωπικά σε αυτή.

Η πρόταση της προέδρου της Βουλής θα συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια του Σώματος, σε ειδική ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής. Η Επιτροπή θα αναλάβει και επαφές με τα άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και την διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων κ.λπ.

Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν η πρόεδρος της Βουλής, οι αντιπρόεδροι της Βουλής ή αναπληρωτές τους και αναλογικά όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες με τουλάχιστον έναν βουλευτή.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, στόχος της Επιτροπής θα είναι «η συνέχιση και ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και τεκμηρίωσης, με οργανωμένο τρόπο, των αδιαμφισβήτητων ιστορικών στοιχείων που θα ενισχύσουν αποτελεσματικά την ελληνική επιχειρηματολογία για την διεκδίκηση των οφειλομένων και την συστράτευση και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και διεθνών οργανισμών σε αυτή την προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της, προς το σκοπό αυτό, πραγματοποίησης επαφών με άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και με το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και την διοργάνωση συνεδρίων και διαλέξεων για το ζήτημα αυτό».

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα