Εσφαλμένες πεποιθήσεις, εσφαλμένη ζωή

Αληθινός πόνος δεν είναι μόνο να χάνεις ανθρώπους δικούς σου, φίλους ή συγγενείς. Μεγάλος πόνος είναι και όταν συνειδητοποιείς πως ζεις μια ζωή που δεν την παρατηρεί κανείς. Αυτό επισημαίνει ο σύγχρονός μας ψυχίατρος ΄Ιρβιν Γιάλομ με το στόμα του γιατρού Γιόζεφ Μρόιερ (αληθινού προσώπου που έζησε γύρω στα 1880).

Ο Μπρόιερ για να διαμορφώσει το Ιατρικό Ιστορικό ενός ασθενή, έπρεπε να του κάνει πολλές ερωτήσεις, που δεν αφορούσαν σε ασθένειες του παρελθόντος μόνο ή την κληρονομικότητα, όπως συνηθίζεται σήμερα από αρκετούς γιατρούς.

Ρωτούσε με τι ασχολείτο, αν και τι είδους κοινωνική

ζωή είχε, τι του άρεσε να τρώει, αν έκανε κάποια άσκηση, τι πεποιθήσεις είχε... Κι αυτό, όπως λέει ο κ. Γιάλομ, είχε να κάνει με την αντίληψή του πως ο άνθρωπος που στεκόταν απέναντί του ήταν ένα σύνολο, μια ολότητα. Πως η άσκηση, η διατροφή, η ψυχολογία, η ηρεμία ή το έντονο άγχος έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στην ταυτότητα υγείας του.

Τα πιο πολλά προβλήματα όπως γράφει το medisense.gr που εκδηλώνονται ως σωματικά, είναι απόρροια της κακής ψυχολογικής κατάστασης κι αυτή με τη σειρά της ενός πλέγματος εσφαλμένων πεποιθήσεων και αντιλήψεων ζωής, που την έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα μονοπάτια. Εξάλλου, για εσφαλμένες πεποιθήσεις μιλά και η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα