Εργασιακό άγχος: Η σοβαρότερη πηγή προβλημάτων για την υγεία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το εργασιακό άγχος αποτελεί την σοβαρότερη πηγή προβλημάτων για την ανθρώπινη υγεία. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη Σουηδών επιστημόνων. Σύμφωνα με αυτήν η κακή συμπεριφορά ή η αρνητική συμπεριφορά απέναντι στο εργαζόμενο αυξάνει το εργασιακό άγχος και κατά συνέπεια τις πιθανότητες να πάθει μια καρδιακή προσβολή ή να παρουσιάσει στηθάγχη με κίνδυνο να χάσει τη ζωή του.

Οι επιστήμονες από τη Σουηδία εκπόνησαν μια μεγάλη μελέτη στην

οποία συμπεριέλαβαν πάνω από 3.000 άνδρες ηλικίας από 17-70 ετών. Η μελέτη υπό τον τίτλο: «Work, Lipids and Fibrinogen Stockholm Study» και διήρκεσε για πάνω από 10 χρόνια. Τα 3 πρώτα οι συμμετέχοντες παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασία τους ενώ, στο πλαίσιο της έρευνας προχώρησαν και σε αξιολόγηση των προϊσταμένων τους.

Κατόπιν για περίπου οκτώ χρόνια παρακολουθούνταν από τους ερευνητές, οι οποίοι και κατέγραφαν τις καρδιακές παθήσεις και τους θανάτους που συνέβαιναν. Στην περίοδο αυτή καταγράφηκαν 74 περιπτώσεις θανάσιμων ή μη θανάσιμων καρδιακών επεισοδίων.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν κάνει χαμηλή αξιολόγηση για τους προϊσταμένους τους είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποια καρδιακή πάθηση, ενώ αν εργάζονταν για περισσότερα από 4 χρόνια με τον ίδιο προϊστάμενο, τότε το ποσοστό αυτό εκτινασσόταν στο 64%.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα συμβουλεύουν τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν το εργασιακό άγχος, γιατί αποτελεί σοβαρή πηγή προβλημάτων για την υγεία.

Οι Σουηδοί ερευνητές εξάλλου σημειώνουν ότι ένας καλός προϊστάμενος, είναι σεβαστός, καθοδηγεί σωστά τον εργαζόμενο, διατηρεί μια καλή επικοινωνία μεταξύ όλων και κατ’ επέκταση μια καλή ατμόσφαιρα στο χώρο εργασίας ενώ, αποβάλλοντας το εργασιακό άγχος έχει πιο αποδοτικούς και αποτελεσματικούς εργαζόμενους και –το κυριότερο- χωρίς τον κίνδυνο να πάθουν κάποια καρδιακή προσβολή.

Το άρθρο Εργασιακό άγχος: Η σοβαρότερη πηγή προβλημάτων για την υγεία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα