Έρχονται νέα μέτρα ύψους € 3,6 δισ.!

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

Το «χαρτί» του προσφυγικού χάθηκε στα νερά του Αιγαίου. Η στρατηγική χαλάρωσης των μέτρων λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης φαίνεται ότι δεν βρίσκει αντίκτυπο στους δανειστές, οι οποίοι ζητάνε και τα παίρνουν όλα! Και εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα της κρίσης και νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ και κοινές περιπολίες στο Αιγαίο και διαπραγμάτευση

για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας…

Ας μην χάνουμε χρόνο! Ξεκινάμε το ρεπορτάζ μας από το… τέλος:

Οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα.
Οι συντάξεις θα πετσοκοπούν.
Τα «κόκκινα» δάνεια θα «πουληθούν» στα «αρπαχτικά» των αγορών.
Οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν.
Τα μεσαία στρώματα θα βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η παραχώρηση προς την Ελλάδα θα είναι η εξής: Τα μέτρα θα επιβληθούν λίγο-λίγο και όχι όλα μαζί.

Μόνο για φέτος ο «λογαριασμός» των μέτρων θα φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ. Τόσο τιμολογήθηκε η Ελλάδα στο περίφημο «μυστικό» δείπνο, που ήξεραν όλοι πότε θα γίνει, πού θα γίνει, ποιοι θα μετάσχουν, αλλά δεν είπε ποτέ κανείς επίσημα τι ειπώθηκε μεταξύ πρώτου και δεύτερου πιάτου. Πολύ περισσότερο η κυβέρνηση, που δεν είχε λάβει καν πρόσκληση για το «τραπέζι». Έλαβε όμως τον… «λογαριασμό», που φυσικά θα πληρώσουν πάλι μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες. Όσοι μπορούν ακόμη να πληρώσουν…

«Το περίφημο χάσμα ανάμεσα στην «καλή» Ευρώπη και το «κακό» ΔΝΤ είναι μια ελληνική εκδοχή της διαπραγμάτευσης με επικοινωνιακό στόχο», επισημαίνει στην «Alpha freepress» αξιωματούχος στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός που παράγει πολιτικές. Το Ταμείο είναι ένας διεθνής θεσμός που παράγει τεχνικές λύσεις. Πάντα έτσι ήταν, όχι από… βίτσιο κατά της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας, αλλά λόγω των καταστατικών στόχων, τους οποίους φτιάχτηκε να υπηρετεί. Αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τη διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα είναι επικοινωνία.

«Κάνουμε τη δουλειά μας…»
«Η δουλειά μας είναι να είμαστε αντικειμενικοί και ρεαλιστές. Καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά που μας έχουν αναθέσει να κάνουμε τα μέλη μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, εξηγώντας ότι το Ταμείο δεν επιμένει σε νέους, αυστηρότερους στόχους. «Οι απόψεις μας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν έγινε η αρχική συμφωνία. Πράγματι, δεν ζητούμε οτιδήποτε επιπλέον σε ό,τι αφορά στους συμφωνημένους στόχους», προσθέτει, αναφέροντας το αυτονόητο (για όσους παρακολουθούν έξι χρόνια τώρα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι δανειστές μας), ότι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα γίνει σύντομα (early return) και ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

«Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε ο κ. Ράις, επιβεβαιώνοντας ότι για αυτό έγινε και το «μυστικό δείπνο» στις Βρυξέλλες, για να αξιολογηθεί η κατάσταση του ελληνικού προγράμματος. Το συμπέρασμα; «Έγινε καλή πρόοδος στις συναντήσεις αυτές». Το ΔΝΤ είπε για άλλη μια φορά αυτό που δείχνουν οι αριθμοί που επεξεργάζεται: Ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 4% με 5% του ΑΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2018.

Η απλή μέθοδος των τριών!
Ας αφήσουμε τις υψηλές αναλύσεις, τις πληροφορίες και τις δηλώσεις των αξιωματούχων και ας πάρουμε την απλή μέθοδο των τριών, για να διαπιστώσουμε τι σημαίνουν όλα αυτά για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και αναρωτιούνται πότε οι Έλληνες πολιτικοί θα ασχοληθούν με το πώς η χώρα θα παράξει φρέσκο χρήμα. Σημαίνουν νέα μέτρα…
Αν το 1% του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε πρόσθετα μέτρα περίπου 1,8 δισ. €, τότε το 4% αντιστοιχεί σε περικοπές ή νέα εισπρακτικά μέτρα 7,2 δισ. € και το 5% του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε νέα μέτρα ύψους 9 δισ. €. (Θυμάστε το άρθρο του Π. Τόμσεν;). Τόσο απλά!

Την απλή μέθοδο των τριών εφάρμοσαν στο περίφημο δείπνο των Βρυξελλών και οι εκπρόσωποι των Θεσμών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι για το 2016 θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα ίσα με το 2% του ΑΕΠ (γύρω στα 3,6 δισ. €) και τα υπόλοιπα, σιγά-σιγά μέχρι το 2018.

Φανταστικός διάλογος
Ναι, μα η Ελλάδα έχει γεμίσει πρόσφυγες.
Θα της δώσουμε έξτρα χρήματα για αυτό.
Ναι, μα η χώρα μετατρέπεται σε χώρα-φαβέλα.
Ε, και; Άλλο πράγμα το Μνημόνιο, άλλο πράγμα το προσφυγικό…

Πραγματικές δηλώσεις
Αν ξαναδιαβάσουμε, μάλιστα, λίγο πιο προσεκτικά τι λένε οι αξιωματούχοι, θα καταλάβουμε ότι η Ευρώπη είναι πιο… αυστηρή! Τζέρι Ράις: «Υπάρχει πρόοδος». Γ. Ντάισλεμπλουμ: «Μικρή η πρόοδος τον τελευταίο μήνα». Και ο τελευταίος μήνας είναι ο μήνας της έκρηξης του προσφυγικού στην Ελλάδα.
Γ. Ντάισελμπλουμ: «Οι θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο ασφαλιστικό. Το προσφυγικό είναι μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και η πίεση λόγω αυτού είναι μεγαλύτερη στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί μέσο πίεσης στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση δεν προχωρά όχι γιατί έκλεισε η Ειδομένη, αλλά γιατί η Ελλάδα δεν κάνει αυτά που της ζητάνε».
Β. Σόιμπλε: «Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί, επειδή μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Αντιλαμβάνομαι πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και λόγω της προσφυγικής κρίσης που είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την μεταναστευτική κρίση προκειμένου να αποφύγει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων».
Τί σημαίνουν όλα αυτά; Το διαβάσατε ήδη στην αρχή του σημερινού μας ρεπορτάζ…

Keywords
Τυχαία Θέματα