Έρχεται «μνημόνιο» στα εργασιακά- Στην Αθήνα σήμερα οι Θεσμοί

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σκληρές αναμένονται οι διαπραγματεύσεις, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, με κυβέρνηση και δανειστές να συζητούν εκ νέου ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα: το εργασιακό.

Σήμερα, η επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, θα «κλείσει» τη συζήτηση για την αγορά εργασίας και το άλλο πολύ «καυτό» θέμα, το ασφαλιστικό. Οι νέοι κανόνες που θα επιβληθούν, θα ισχύσουν για τουλάχιστον μία δεκαετία– διάστημα που σύμφωνα με την εκτίμηση των πιστωτών, απαιτείται για ορθοποδήσει

η αγορά εργασίας.

Η διαπραγμάτευση μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας που θέλουν την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου να έρχεται στην Αθήνα το ερχόμενο Σάββατο. Το Reuters χαρακτήρισε «Zόρικο αλλά αναγκαίο» θέμα για την κυβέρνηση τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, αναφέροντας και τις δημοσκοπήσεις που δίνουν ιδιαίτερο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία.

Το μπλοκάκι των θεσμών περιλαμβάνει πέντε βασικά θέματα που θα κλονίσουν το χώρο της εργασίας. Ομαδικές απολύσεις, αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, μερική απασχόληση με πιο ευέλικτες μορφές, δραστική μείωση των συλλογικών συμβάσεων και το κυριότερο: ο κατώτατος μισθός και το «πάγωμα» όλων των μισθών σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο κ. Κατρούγκαλος θα αρχίσει τη διαπραγμάτευση, «εκμεταλλευόμενος» την κοινή διακήρυξη των πέντε σημείων που συνυπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι τον Ιούνη. Η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, οι συλλογικές συμβάσεις αλλά και μια αγορά εργασίας πιο ασφαλής είναι τα τρία αγκάθια που θέλει να βγάλει από πάνω του το Υπουργείο Εργασίας.

Η κυβέρνηση όμως, δεν έχει να τα βάλει μόνο με το ΔΝΤ που χαρακτήρισε «ακραίο παίκτη» αλλά και με ένα γενικότερο αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη που τάσσονται υπέρ της ευελιξίας στο εργασιακό. Μην ξεχνάμε άλλωστε τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας που αναγκάστηκε να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση πριν λίγους μήνες, για να περάσει με διάταγμα μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τις απολύσεις. Αυτό προκάλεσε διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα γαλλικά συνδικάτα, που τώρα ίσως γυρίσει μπούμερανγκ.

Στο βαρυσήμαντο θέμα του κατώτατου μισθού η κυβέρνηση δε μπορεί να διαπραγματευτεί πολλά, καθώς το δεύτερο μνημόνιο προβλέπει τη διαμόρφωση του που θα εξαρτάται απόλυτα από την δύναμη των ελληνικών ταμείων.

Εφτά χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου προγράμματος διάσωσης και τέσσερα μετά την υπογραφή του δεύτερου, τα πάντα στην οικονομία της χώρας ρυθμίζονται εξ’ ολοκλήρου από τις επιταγές των μνημονίων.

Το άρθρο Έρχεται «μνημόνιο» στα εργασιακά- Στην Αθήνα σήμερα οι Θεσμοί εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα