Επιβεβαιώνεται η δράση του φαρμάκου κατά του Έμπολα σε πιθήκους

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σύμφωνα με νέα πειράματα που έγιναν σε ζώα απέδειξαν ότι το φάρμακο ZMapp δρα ακόμα κι αν χορηγηθεί μέρες μετά την προσβολή από τον ιό Έμπολα. Σε αυτό το σημαντικό συμπέρασμα κατέληξαν νέα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στον Καναδά. Οι πίθηκοι που έλαβαν το ZMapp, το οποίο δεν έχει πάρει ακόμη άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μιας και βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, παρουσίαζαν πέραν πάσης αμφιβολίας

συμπτώματα της ασθένειας, γράφουν οι επιστήμονες στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό Nature.

Ένα από τα συμπτώματα της επιδημίας είναι ο πυρετός. Εκτός αυτού αυξάνεται ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων, μειώνονται τα αιμοπετάλια και προκαλούνται αιμορραγίες. Όλα αυτά τα συμπτώματα όμως υποχώρησαν μόλις χορηγήθηκε στα πειραματόζωα το Ζmapp. Οι πίθηκοι θεραπεύθηκαν, σημειώνει ο Γκάρι Κόμπινγκερ και η ομάδα του από την καναδική υπηρεσία Υγείας του Γουίνιπεγκ.

Σε παλαιότερα πειράματα το ZMapp είχε χορηγηθεί αμέσως μετά την προσβολή από τον ιό. Όμως το πειραματικό φάρμακο δρα, όπως όλα δείχνουν, ακόμα και πέντε μέρες αργότερα. Στο πείραμα των καναδών ερευνητών χορηγήθηκε ZMapp σε 18 πιθήκους ρέζους. Ένα τρίτο έλαβε το φάρμακο τρεις μέρες μετά την προσβολή, ένα άλλο τρίτο, τέσσερεις μέρες μετά και το τελευταίο τρίτο, πέντε μέρες μετά. Δύο επιπλέον δόσεις χορηγήθηκαν στα πειραματόζωα μετά από διάστημα τριών ημερών. Όλοι οι πίθηκοι επέζησαν.

Ασαφές όμως παραμένει ακόμα το εάν το ΖMapp μπορεί να έχει επιτυχία και στον άνθρωπο.Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες εστιάζουν στις περιπτώσεις των δύο Αμερικανών που προσβλήθηκαν από τον ιό και οι οποίοι θεραπεύτηκαν αφού είχαν λάβει το Zmapp. Από την άλλη πλευρά όμως, το ίδιο φάρμακο είχαν λάβει και άλλοι δύο ασθενείς, οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με τη μικρή ποσότητα αποθεμάτων που υπάρχουν από το συγκεκριμένο φάρμακο κατά του ιδιαίτερα παθογόνου ιού που σαρώνει δη δυτική Αφρική.

Το άρθρο Επιβεβαιώνεται η δράση του φαρμάκου κατά του Έμπολα σε πιθήκους εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα