Επιστρέφει η εσωστρέφεια στην κυβέρνηση


Εκνευρισμό προκαλούν στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης τα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών της χώρας και το ενδεχόμενο να μην «κλείσει», μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης είτε με έκτακτο Eurogroup, η 5η και τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που αυτόματα σημάνει ότι η συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης μετατίθεται για το νέο έτος.

Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης «κατηγόρησε» το ΠΑΣΟΚ

ότι ευθύνεται για το γεγονός «ότι δεν υλοποιήσαμε τη συμφωνία και τώρα η τρόικα μας πιέζει».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης σχολιάζοντας τη δήλωση Γεωργιάδη αναρωτήθηκε αν «είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ή της τρόικας» και ζήτησε «να τον μαζέψει κάποιος από το κόμμα του γιατί υπονομεύει ευθέως τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές».

O κ. Γεωργιάδης ανταπάντησε, λέγοντας ότι «είμαι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και όχι του ΠΑΣΟΚ» και κάλεσε τον κ. Καρύδη «αν θέλει να μαζέψει κάποιον να μαζέψει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που σε κάθε νομοσχέδιο οι μισοί δεν ψηφίζουν».

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν με νόημα ότι ο κ. Γεωργιάδης πρέπει «να μαζευτεί» και ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει η ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε ότι η κυβέρνηση «δεν θα ανοίξει το ασφαλιστικό και δεν θα πάρει πίσω τις 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα».

Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι «γίνεται μια διαπραγμάτευση αλλά δεν θα κατεβάσουμε τα παντελόνια για να έρθει η τρόικα. Οι δανειστές δεν έχουν πάντα δίκιο. Έχουν πέσει έξω πολλές φορές σε δημοσιονομικά στοιχεία», αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για τον ίδιο «οι εκλογές δεν είναι λύση», αλλά δεν είναι εκείνος που θα αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Την ίδια ώρα, και ενώ τα spreads σήμερα στις διεθνείς αγορές ξεπέρασαν και πάλι το 8%, ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει από μόνος του να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, «είναι ενδεχόμενο να συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική». «Είναι πολύ πιθανό. Δεν το λέω σίγουρο, γιατί είμαι μετρημένος», ήταν η αναφορά του κ. Μητρόπουλου.

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επανέλαβε την πρότασή του να υπάρξει συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα και συμφωνία πακέτο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκλογές και χρέος, ως την καταλληλότερη απάντηση στις απαιτήσεις των δανειστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα