Επιστολή Βρούτση προς Σ.ΕΠ.Ε. για τον έλεγχο των επιχειρήσεων

Τα... αυτονόητα ζητάει από το “Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)” ο υπουργός Εργασίας, κος Γιάννης Βρούτσης, καθώς σε επιστολή του προς το Σ.ΕΠ.Ε. ζητάει την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για τον έλεγχο των επιχειρήσεων και την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, καθώς και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών.

Στην επιστολή ο υπουργός τονίζει ότι στην Ελλάδα «η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα

ανέρχεται στο 25%», κάτι που «υποβαθμίζει τα δικαιώματα και την προστασία των ίδιων των εργαζομένων, αποδυναμώνει τα δημόσια έσοδα και τη χρηματοδοτική επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος, νοθεύει τoν υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και υπονομεύει καίρια τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Ο κος Βρούτσης καλεί το Σ.ΕΠ.Ε. να συμβάλει στην προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση «αξιοποιώντας την υπηρεσιακή του αρμοδιότητα».

«Σας καλώ να προβείτε στην πλήρη και αυστηρή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας σχετικά με την αδήλωτη εργασία (ν.3996/2011) και την απασχόληση παράνομα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών (ν.4052/2012), με την εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Σας καλώ να υπερβείτε ακόμη και τη στοχοθεσία που έχει τεθεί από το “Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Κ.Ε.Ε.Ε.)”». Από μεριάς του το αρμόδιο υπουργείο θα συμμετέχει στην προσπάθεια «αναβαθμίζοντας τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και την οργάνωση της υπηρεσίας, καθώς και με τη θεσμική θωράκιση των επιθεωρητών εργασίας για να επιτελούν με ασφάλεια και ανεξαρτησία το σημαντικό έργο τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα