Επιμένει σε νέα μέτρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Την ανακοίνωση των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 αναμένει με αγωνία η κυβέρνηση. Αυτές οι εκτιμήσεις είναι που θα κρίνουν αν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα ή αν θα εφαρμοστούν ποτέ τα αντίμετρα.

Οι μέχρι τώρα προβλέψεις, που θα καθορίσουν και τη συνάντηση Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με την Κριστίν Λαγκάρντ στις ΗΠΑ που «κλείδωσε» για το Σάββατο, κάνουν λόγο για

ένα ποσοστό μεταξύ 2,2 έως 2,6% του ΑΕΠ, έναντι 3,5% που είναι ο στόχος του προγράμματος.

Οι δημοσιονομικές προβλέψεις του Ταμείου για το 2018 αναμένονται το απόγευμα της Τετάρτης, με τις πληροφορίες να αναφέρονται σε ένα «κενό» ύψους 1,6 έως 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο θα αλλάξει εντελώς τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ανάπτυξη μόλις 1% το 2022

Οι όχι και τόσο καλές εκτιμήσεις του Ταμείου για την πορεία ανάπτυξης της χώρας, φάνηκαν και από την ανακοίνωση της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας, μετά το 2018.

Συγκεκριμένα για φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,8%, εναρμονιζόμενο πλήρως με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ για το 2018 σημειώνει ότι θα αυξηθεί κατά 2,6%, έναντι 2,4% που προβλέπει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, το Ταμείο, θεωρεί πως σταδιακά η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα εξασθενήσει, φτάνοντας το 2022 να καταγράψει ανάπτυξη μόλις 1%.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η οικονομία θα «σέρνεται» τα επόμενα χρόνια δημιουργώντας πίεση είτε για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους, είτε για επιπλέον νέα μέτρα λιτότητας από το 2018, προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Επιπλέον όμως στέλνει και ένα αρνητικό μήνυμα στις αγορές, την ώρα που η Αθήνα προσκαλεί ξένους επενδυτές και σχεδιάζει νέες εκδόσεις ομολόγων.

Το άρθρο Επιμένει σε νέα μέτρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα