Επιμένει ο Στουρνάρας στο «νόμιμο» θετικότερο πρωτογενές πλεόνασμα

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συζήτηση που έγινε για την πορεία της οικονομίας με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ερωτώμενος για την αμφισβήτηση, από τη Eurostat, του πρωτογενούς

πλεονάσματος, τόνισε ότι «Το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει απολύτως σύμφωνα με τα στοιχεία και με τους κανόνες που υπάρχουν» και ότι «όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χαρούν πάρα πολύ» με μεγαλύτερο ο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε δήλωση του την Παρασκευή έκανε λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα που θα είναι μια μεγάλη έκπληξη. «Έχουμε αρκετά χρήματα. Το πρωτογενές πλεόνασμά μας είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας σε γερμανική εφημερίδα.

«Θέλω απλώς να σας επισημάνω ότι ο τρόπος που υπολογίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα, με το πρόγραμμα, είναι πολύ πιο περιοριστικός από τον τρόπο με τον οποίο το υπολογίζει η Eurostat. Δηλαδή, αν δείτε τους προηγούμενους μήνες, κάθε μήνα που κάναμε ανακοίνωση δίναμε και πως θα ήτανε βάσει της Eurostat και πως θα είναι σύμφωνα με το πρόγραμμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, είναι πολύ λιγότερο και είμαι βέβαιος ότι όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χαρούν πάρα πολύ, και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς, με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες».

Ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι οι ελληνικοί υπολογισμοί είναι στον αέρα ("εμείς υπολογίζουμε με τον σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα γι’ αυτό"), ενώ για το ζήτημα που θέτει η ευρω-στατιστική υπηρεσία σχετικά με τη χρήση κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απάντησε: "Το 2013 υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που υπολογίζεται το πλεόνασμα σύμφωνα με το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφισβήτηση γι’ αυτό".

Και επανέλαβε σε κατηγορηματικό ύφος ότι "το πλεόνασμα υπολογίζεται σύμφωνα με το πρόγραμμα".

Επ΄αυτου πηγές του Υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για τεχνική παρατήρηση από τη Eurostat.

Keywords
Τυχαία Θέματα