Επικοινωνιακό παιχνίδι ή κόντρα Σαμαρά-Κουβέλη;

Τη στιγμή που φαινόταν πως ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταλήξει στο πακέτο μέτρων που θα ληφθούν για τα επόμενα χρόνια και πως απομένουν μόνο ορισμένες λεπτομέρειες, πλέον τα δεδομένα έχουν ανατραπεί και διακυβεύεται όχι μόνο η συμφωνία με την τρόικα αλλά και η κυβερνητική συνοχή.

Πιο συγκεκριμένα, η συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταιρών στο Μέγαρο Μαξίμου, κατέστη άκαρπη, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί δεν κατέληξαν σε συμφωνία, με αιχμή τα εργασιακά.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ,

Φώτης Κουβέλης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις μεταβολές στις οποίες επιμένει η τρόικα να θέλει αναφορικά με τα εργασιακά. Όσα ζητάει η τρόικα επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πεδίο όπου θα είναι καθηλωμένη η αμοιβή εργασίας, ενώ θα αυξηθούν οι απολύσεις, θα τροφοδοτηθεί η ανεργία και θα μεγαλώσει η ύφεση».

Πιο μετριοπαθής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε: «Στηρίζουμε την κυβέρνηση και είμαστε εθνικά ενωμένοι. Υπάρχουν περιθώρια να διασφαλιστεί μια πραγματικά ολοκληρωμένη οριστική και εφαρμόσιμη λύση. Δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα όπως αυτό των εργασιακών που δεν βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Είναι προκλητικό να ανοίγει εκ νέου το ζήτημα των εργασιακών. Δεν είμαστε προτεκτοράτο και αυτό πρέπει να το καταλάβουν πολύ καλά οι εταίροι μας και η τρόικα».

Λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός Αντώνσης Σαμαράς έστειλε το μήνυμα στους κυβερνητικούς του εταίρους πως εκείνος τουλάχιστον δεν υποχωρεί και πως θα συνεχίσει και μόνος του να υλοποιεί αυτό που πιστεύει καλύτερο για τη χώρα. «Φωτογραφίζοντας» τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ αλλά χωρίς να τον κατονομάζει, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Επί τρεις μήνες αλλάζουμε την εικόνα της Ελλάδας. Έχουμε αλλάξει πολλά από τις αρχικές προτάσεις της τρόικας. Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται… Κοιτάζω μόνο μπροστά, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα μόνο όσοι το τολμήσουμε». 

Ωστόσο, δυνάμεις της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για επικοινωνιακό παιχνίδι, καθώς – όπως υποστηρίζουν – οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει στα μέτρα: επειδή, όμως, το πακέτο είναι ιδιαιτέρως σκληρό για τον ελληνικό λαό «κάνουν» πως διαπραγματεύονται και πως διεκδικούν το καλύτερο για τους πολίτες της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «λεονταρισμούς» τις δηλώσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, Β. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη σε ότι αφορά τα εργασιακά, καταλογίζοντάς τους συμφωνία στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής:  «Οι λεονταρισμοί Κουβέλη και Βενιζέλου, κατόπιν εορτής, από τη στιγμή που έχουν ήδη συμφωνήσει στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής, έχουν ελάχιστο αντίκρισμα. Τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για τα εργασιακά έχουν κατεδαφίσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, έχουν στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, βυθίζοντας παράλληλα στην ύφεση την ελληνική οικονομία».

Από την πλευρά του, ως «δήθεν» χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις των τριών πολιτικών αρχηγών ο εκπρόσωπος τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης: «Η τρόικα των πιστωτών αν

Keywords
Τυχαία Θέματα